Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εφημερίδα Financial Times, «βρισκόμαστε ακόμα σε μια συγκυρία πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, με την κρίση να συνεχίζεται, οπότε με ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει και πάλι τους κανόνες έως το 2022 τουλάχιστον – όλα εξαρτώνται από την πορεία της πραγματικής οικονομίας».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή σχεδιάζει το φθινόπωρο να επανεξετάσει την κατάσταση. Στην πράξη αυτή η τοποθέτηση των Βρυξελλών σημαίνει ότι οι επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς του 2021 λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν ισχύουν προς το παρόν οι κανόνες, ενώ δυνητικά θα εφαρμοσθούν και πάλι στους προϋπολογισμούς του 2022.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο θεματοφύλακας των κανόνων της ΕΕ, πρότεινε την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να ανταποκριθούν στην πανδημία του νέου κορονοϊού. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.
Σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του ως πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία και την παύση της κανονικής εφαρμογής των δημοσιονομικών ορίων της ΕΕ που ακολούθησαν για να επανεξετάσουν το βιβλίο κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου του 60% του ΑΕΠ σε επίπεδα εθνικού χρέους.
«Αυτό που είναι σημαντικό στο δημοσιονομικό μέτωπο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τη διαδικασία επιστροφής στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων με τρόπο που να αποφευχθεί η ύφεση», δήλωσε ο Σεντένο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr