Τα σχετικά εκτελεστικά διατάγματά του, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σε 45 ημέρες, έρχονται μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ αυτήν την εβδομάδα πως θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για εκκαθάριση «αναξιόπιστων» κινεζικών εφαρμογών από τα αμερικανικά ψηφιακά δίκτυα, χαρακτηρίζοντας τα TikTok και WeChat ως «σημαντικές απειλές».
Η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή TikTok έχει δεχθεί πυρά από Αμερικανούς νομοθέτες και την αμερικανική κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορούν τη συλλογή δεδομένων, την ώρα που αυξάνεται η δυσπιστία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
Ειδήμονες σε θέματα τεχνολογίας σημειώνουν πως τα διατάγματα συνιστούν ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στον ψηφιακό κόσμο, ενώ αναμένουν αντίποινα από την Κίνα. Ειδικά για την TikTok, ο James Lewis, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας του think tank Center for Strategic International Studies, σημειώνει πως «ο Τραμπ ξεκάθαρα πιέζει την ΒyteDance να κλείσει τη συμφωνία».
Η TikTok έχει 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ. Η WeChat δεν είναι μια δημοφιλής εφαρμογή στη χώρα, ωστόσο, με περισσότερους από 1 δισ. χρήστες, είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά κόρον από Κινέζους του εξωτερικού ως βασική πλατφόρμα επικοινωνίας τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, καθώς και ως μέσο για διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως τα παιχνίδια και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η WeChat και η TikTok ήταν μεταξύ των 59 κυρίως κινεζικών εφαρμογών που απαγορεύθηκαν στην Ινδία τον Ιούνιο καθώς απειλούσαν την «κυριαρχία και αξιοπιστία» της χώρας.
Σημειώνεται πως η Tencent είναι η δεύτερη πολυτιμότερη εταιρεία της Κίνας μετά την Alibaba, με την αξία της να ανέρχεται στα 686 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έκαναν «βουτιά» σχεδόν 10% στο Χονγκ Κονγκ μετά το διάταγμα του Τραμπ.
Τόσο η Tencent όσο και η ΒyteDance αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως αναφέρει το Reuters.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr