Στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών με βάση τα καταγεγραμμένα περιστατικά, βρίσκονται οι ΗΠΑ με 4.637.544 κρούσματα. Ακολουθεί η Βραζιλία, με 2.707.877 κρούσματα και η Ινδία, με 1.695.988 περιστατικά. Οι ΗΠΑ αποτελεί επίσης τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω της πανδημίας, μετρώντας 154.922 θανάτους.
Αμερική
Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο αριθμός των νεκρών στη Λατινική Αμερική ξεπέρασε τους 200.000 το βράδυ του Σαββάτου, καθώς το Περού ανακοίνωσε 191 νέους θανάτους λόγω της πανδημίας.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα της Covid-19 για έκτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Κατά το τελευταίο 24ωρο, στην χώρα καταγράφηκαν 61.262 νέα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι της ημέρας ανήλθαν σε 1.051.
Την Παρασκευή η Φλόριντα, μία από τις πολιτείες που βιώνουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες, κατέγραψε 179 νέους θανάτους, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ, επί συνόλου 6.843.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε ότι, εκτός και αν η κατάσταση γίνει περισσότερο απειλητική, είναι προτιμότερο για τους κατοίκους να οχυρωθούν στα σπίτια τους, παρά «να στείλει τους ανθρώπους στον δρόμο δίνοντας εντολή για εκκένωση. Ακόμη περισσότερο που τα καταφύγια είναι συνήθως γεμάτα και η πρακτική της τήρησης κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολα εφαρμόσιμη.
Η Βραζιλία κατέγραψε 1.088 νέους θανάτους και 45.392 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στην Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 93.553.
Ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στην Ινδία ξεπέρασε σήμερα το όριο του 1,7 εκατ., φθάνοντας τα 1.750.723, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ινδία, Μεξικό
Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 200.000 νέα κρούσματα σε όλη την Ινδία. Η Κυριακή είναι η τέταρτη ημέρα κατά σειρά που πάνω από 50.000 νέα περιστατικά προστίθενται στον συνολικό απολογισμό της COVID-19.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 853 θάνατοι λόγω της COVID-19 --καθώς και 54.735 νέα κρούσματα-- καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 37.364.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, έως τώρα 1.145.629 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία καθώς βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας τους. «Ο αριθμός των ενεργών περιστατικών αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 567.730», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων της Covid-19 σε ένα 24ωρο.
Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών ανέρχονται σε 9.556 και οι θάνατοι σε 784. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της πανδημίας έφθασε τα 434.193 και ο αριθμός των θανάτων τους 47.472. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων.
Κίνα, Αυστραλία
Η Κίνα ανακοίνωσε 49 νέα κρούσματα του νέο κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 45 την προηγούμενη ημέρα, ανακοίνωσε η επιτροπή υγείας. Από τα νέα κρούσματα, τα 30 εντοπίσθηκαν στην δυτικό περιοχή της Σιντζιάνγκ, 3 στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και τα υπόλοιπα 16 είναι εισαγόμενα. Μέχρι σήμερα, η ηπειρωτική Κίνα έχει αναφέρει 84.385 επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19, ενώ οι θάνατοι παραμένουν επισήμως στους 4634.
Η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέγραψε 650 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 397 την προηγούμενη ημέρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές. Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Ντάνιελ Αντριους θα ανακοινώσει αργότερα επισήμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς και την επιβολή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.
Οι αρχές της Βικτόριας κήρυξαν ‘κατάσταση καταστροφής’ στην αυστραλιανή πολιτεία, με την τοπική κυβέρνηση να προχωρά σε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει τον κορωνοϊό.
Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι βάσει των νέων περιορισμών, που θα βρίσκονται σε ισχύ για έξι εβδομάδες έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, μόνο ένα μέλος κάθε νοικοκυριού θα επιτρέπεται να πηγαίνει για τις απαραίτητες αγορές μία φορά την ημέρα. Οι κάτοικοι της Μελβούρνης δεν θα επιτρέπεται να κινούνται σε ακτίνα μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.
ΠΟΥ: Θα κρατήσει η πανδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά». Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδρίαζε από χθες για τέταρτη φορά προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, «υπογράμμισε πως η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΠΟΥ.
«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία.
Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».
Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.
Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».
Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες. «Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr