Μιλώντας για το ζήτημα, ο εκπρόσωπός του Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που "τυχόν μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο".
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε μέσω twitter, η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, ο Ρίκερ τόνισε: "Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για δράσεις που είναι προκλητικές και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή".
Και συμπλήρωσε: "Πρόκειται για ένα στρατηγικό χώρο με πολυπλοκότητα. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε δώσει προτρέποντας τις τουρκικές να μην διεξάγουν έρευνες που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το μήνυμα".
Στην αναφορά πάντως του κ. Ρίκερ προβληματίζει και πάλι το ρήμα "διεκδικούν". Στην προηγούμενη δήλωση του State Department είχε προβληματίσει η χρήση της φράσης "αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο".
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα ότι μονομερείς ενέργειες δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Ολα αυτά μόλις μερικές ώρες πριν από το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημερομηνία που πολλοί θεωρούν ως κομβική για να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Το Oruc Reis πάντως παραμένει στην Αττάλεια (την Τετάρτη βγήκε μόλις 5 μίλια μακριά από το λιμάνι) και αναμένει τις σχετικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας.
Την Παρασκευή, επίσης, συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Ερντογάν έχει αμφισβητήσει ουκ ολίγες φορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr