Οι ευρωβουλευτές από την κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά, τους φιλελεύθερους και τους πράσινους του κοινοβουλίου υποστήριξαν ένα κοινό ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι «δεν αποδέχονται» τους όρους του σχεδίου προϋπολογισμού 1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ.
«Δεν έχει φιλοδοξία και δεν ανταποκρίνεται στις προτεραιότητές μας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάρτιν Βέμπερ, ο οποίος επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ για τη μείωση των κοινών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, την επιστήμη, την έρευνα και την προστασία των συνόρων στο τελικό πακέτο.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο παρουσίασαν τη συμφωνία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφωνεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει καλές βάσεις, αλλά θεωρεί πως ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει βελτιώσεις.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν, ωστόσο, πως και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει μηχανισμό για την εξασφάλιση του κράτους δικαίου. Θεωρούν πως η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είναι ασαφής σε αυτό το κομμάτι, γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να κάνει λόγο για «τεράστια νίκη».
Ο Dacian Ciolos, αρχηγός του Renew Europe των Φιλευθέρων, δήλωσε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει «να περιέχει σταθερές εγγυήσεις για να εξαρτάται το ευρωπαϊκό ταμείο από το σεβασμό του κράτους δικαίου».
«Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα με σαφείς κανόνες», είπε ο κ. Ciolos «Δεν στοχοποιούμε την Ουγγαρία, την Πολωνία και καμία άλλη χώρα, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν χρηματοδοτούν πλέον κυβερνήσεις που συνεχώς γυρίζουν την πλάτη τους στις θεμελιώδεις αξίες μας».
Οι τελικοί όροι αυτού του προτεινόμενου μηχανισμού θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και από πού θα χρηματοδοτηθεί η έκδοση χρέους που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο. Υπάρχουν εισηγήσεις για φόρο επί των τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και φόρο για τις εισαγωγές άνθρακα.
Να σημειωθεί, πάντως, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποτέ δεν άσκησε βέτο σε συμφωνία προϋπολογισμού της ΕΕ μετά από συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, το κοινοβούλιο είχε απαιτήσει σημαντικά υψηλότερο προϋπολογισμό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και τελικά αυτός έκλεισε στο 1,07%.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr