Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (bank lending survey, BLS), οι πιστωτικοί κανόνες στην Ευρωζώνη - που αντανακλούν τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια για την έγκριση δανείων - παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι για τα επιχειρηματικά δάνεια στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ έγιναν ακόμη πιο αυστηροί για τα δάνεια σε νοικοκυριά. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 23 Ιουνίου, συμμετείχαν 144 τράπεζες.
Οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες χώρες για τη διατήρηση των ευνοϊκών πιστωτικών κανόνων για τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι πιστωτικοί κανόνες για τα δάνεια σε νοικοκυριά έγιναν ακόμη πιο αυστηροί (σε καθαρό ποσοστό 22% για τα στεγαστικά δάνεια και 26% για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια σε νοικοκυριά). Οι τράπεζες συνέχισαν να δηλώνουν ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η μείωση του αξιόχρεου των δανειζόμενων και η χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο ήταν οι παράγοντες που εξηγούν τους πιο σφιχτούς πιστωτικούς κανόνες για τις χορηγήσεις δανείων.
Για το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν μία σημαντική καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για επιχειρηματικά δάνεια, η οποία σχετίζεται με τον προβλεπόμενο τερματισμό των σχημάτων κρατικών εγγυήσεων σε ορισμένες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει μεγάλη. Η καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για τα δάνεια σε νοικοκυριά αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Τέλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνολικοί όροι για τη χορήγηση των δανείων έγιναν λίγο αυστηρότεροι στο δεύτερο τρίμηνο για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ έγιναν περαιτέρω αυστηρότεροι για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Αύξηση ρεκόρ για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο
Την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς οι κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns που είχαν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως η βιομηχανική παραγωγή –η οποία επίσης περιλαμβάνει την παραγωγή των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας- διαμορφώθηκε 12,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο, στην μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1991 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αντιστρέψει πλήρως την πτώση στην παραγωγή που καταγράφηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αφήνοντας την παραγωγή 19% χαμηλότερα από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο, τον μήνα προτού ξεκινήσουν τα lockdowns.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ιταλία κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 42,1% έναντι του Απριλίου. Είχε ωστόσο καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr