Η Τουρκία θα αρχίσει τις έρευνες και εξορύξεις στο κομμάτι εκείνο της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως η χώρα είναι «ανοικτή στο μοίρασμα» με εταιρείες από τρίτες χώρες. Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει την Κυριακή και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο... λαλίστατος κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε στο πλαίσιο αυτό Ελλάδα και Κύπρο για μαξιμαλιστικές απόψεις που «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι Τουρκοκύπριοι».
Για τη Λιβύη ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως εάν κηρυχθεί εκεχειρία τώρα στη Λιβύη, δεν θα είναι προς όφελος της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, είπε πως η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που θα γίνουν, μετά την μετατροπή του μουσείου σε τζαμί. Δήλωσε μάλιστα "έκπληκτος" για τις διεθνείς αντιδράσεις.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού», είπε.
Στο φόντο αυτό συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, με την Ελλάδα να πιέζει ασφαλώς για κυρώσεις ώστε να μετριαστεί η τουρκική προκλητικότητα.
Το ίδιο κάνει ασφαλώς η Κύπρος, αλλά και η Γαλλία, ωστόσο, ο Επίτροπος Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ εμφανίζεται πιο διαλλακτικός. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr