Το κυπριακό υπουργείο Υγείας είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία από τις χιλιάδες αφίξεις επαναπατρισθέντων που έγιναν στο χρονικμό διάστημα από τις 17 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Για τα συμπεράσματα του case study της Κύπρου μίλησε ο υπουργός Υγείας της χώρας Κωνσταντίνος Ιωάννου στην εφημερίδα «Πολίτης», τονίζοντας πως η Κύπρος ήδη απέστειλε τα στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Κύπρος διαθέτει ένα τεράστιο δείγμα από εξετάσεις κορωνοϊού σε επαναπατρισθέντες, αφού τεστ έγιναν σε όλους ανεξαιρέτως του Κύπριους που επέστρεψαν στη χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πρόκειται για 10.666 τεστ από τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα πως μόνο ένα περιστατικό μπορεί να συνδεθεί με ενδεχόμενη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της πτήσης, με δεδομένη, βέβαια, την τήρηση όλων των μέτρων και ιδιαίτερα της χρήσης μάσκας που είναι, ούτως ή άλλως, υποχρεωτική.
Μόλις ένας επιβάτης
Ο κ. Ιωάννου εξήγησε, σύμφωνα με την DW, πως η περίπτωση του επιβάτη που ενδέχεται να προσβλήθηκε από κορωνοϊό εν ώρα πτήσης αφορά πρόσωπο που ταξίδεψε από την Αγγλία στις 8 Ιουνίου και ήταν αρνητικό όταν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στην Κύπρο. Όμως, λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης βρισκόταν σε θέση πίσω από επιβεβαιωμένο κρούσμα, επανεξετάστηκε στις 12 Ιουνίου και βρέθηκε θετικό. Αυτή ήταν και η μόνη περίπτωση από τις 10.666 που οι Κύπριοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μεταδόθηκε από επιβάτη σε επιβάτη εν ώρα πτήσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr