Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με γνώμονα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ξεχώρισε πέντε βασικές πολιτικές τις οποίες θα προσπαθήσει να αναπτύξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους έξι μήνες.
Αυτές οι πολιτικές είναι: τα θεμελιώδη δικαιώματα, η πολιτική συνοχής και ανάκαμψης της ΕΕ στην μεταπανδημική εποχή, η πράσινη επανάσταση της ΕΕ, η ψηφιοποίηση και ο ενισχυμένος ρόλος της ΕΕ στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Η κα. Μέρκελ δήλωσε «πεπεισμένη Ευρωπαία», όχι μόνο λόγω της ανάμνησης του παρελθόντος, αλλά διότι η ΕΕ αποτελεί την ελπίδα για το μέλλον. Παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια του lockdown περιορίστηκαν τα ατομικά δικαιώματα και δεσμεύθηκε πως η επανάκτησή τους αποτελεί τη βασική προτεραιότητά της γερμανικής προεδρίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι Ευρωπαίοι για δεκαετίες. «Τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία για τον διαρκή περιορισμό τους. Η κατάκτηση και υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων είναι κάτι που μας ενώνει στην ΕΕ».
"Η Ευρώπη δεν είναι κάτι που πέρασε σε εμάς, δεν είναι μοίρα, είναι κάτι ζωντανό" ανέφερε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή εάν είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινές λύσεις".
Αναφερόμενη στις οικονομικές προκλήσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης που συζητά η ΕΕ, η κα. Μέρκελ σημείωσε πως «η επίσκεψη μου εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπίπτει με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Στην Ευρώπη έχουμε περισσότερους από 100.000 νεκρούς και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα με το πένθος για τους νεκρούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που έχασαν τη δουλειά τους και ανησυχούν για την οικονομική τους επιβίωση».
Σύμφωνα με την ίδια την Καγκελάριο της Γερμανίας, για να καταφέρει η ΕΕ να βγει από την κρίση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να καταλήξει σε κοινές λύσεις. «Κανείς δεν θα βγει μόνος του από την κρίση. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια χειρονομία αλλά μια πραγματική επένδυση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι η η επιστροφή στον εθνικισμό δεν σημαίνει περισσότερο έλεγχο αλλά λιγότερο, καθώς μόνο η ΕΕ μπορεί να βρει τις απαραίτητες λύσεις.
«Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή υπογράμμισε πως είναι μείζον θέμα και για το λόγο αυτό θεωρεί ύψιστης σημασίας την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε ξεκάθαρα το πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από τρίτες χώρες ψηφιακά. Είναι σημαντικό να γίνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι κυρίαρχοι σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική μηχανική».
Φον ντερ Λάιεν: Επένδυση με μεταρρυθμίσεις
Για αλληλεγγύη μίλησε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της της κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
"Αλληλεγγύη σημαίνει ότι εκείνοι που χρειάζονται λαμβάνουν περισσότερη στήριξη" είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως "στο Next Generation EU η επένδυση έχει σχέση με μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις υπάρχουσες ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις και κάθε κράτος μέλος έχει δουλειά να κάνει".
Επιπροσθέτως, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι "εάν θέλουμε να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο κι αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι", και σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ψηφιοποίησης και της ανθεκτικότητας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr