Ειδικότερα, σε μια συναλλαγή στην οποία παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες η Ernst & Young, ομόλογα που εκδίδονταν από εταιρείες βιτρίνες της καλαβρέζικης Ντραγκέτα – αποκτήθηκαν από μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, την Banca Generali.
Από τα ομόλογα στα οποία επένδυσαν επίσης και συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds και οικογενειακά γραφεία, η Εuropol εκτιμά ότι η Ντραγκέτα είχε κέρδη €44 δισ. τον χρόνο.
Υπολογίζεται ότι περίπου €1 δισ. από τα ομόλογα αυτά πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές από το 2015 ως το 2019, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Το ιστορικό
Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν από απλήρωτα τιμολόγια προς τις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας από εταιρείες που τις προμηθεύουν με ιατρικό εξοπλισμό.
Με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που ανήκουν σε οντότητες οι οποίες σχετίζονται με το κράτος επιφέρουν εγγυημένο επιτόκιο ποινής.
Σύμφωνα με τους FT, αυτό τα καθιστά ελκυστικά για οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία τα τοποθετούν σε μια μεγάλη δεξαμενή στοιχείων ενεργητικού και εκδίδουν ομόλογα που καλύπτονται από τις αναμενόμενες ταμειακές ροές από τον μελλοντικό διακανονισμό εξόφλησης των τιμολογίων.
Τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού, που τιτλοποιήθηκαν, ήταν νόμιμα, αλλά κάποια ήταν από εταιρείες που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ελέγχονταν από τη μαφία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr