Υποστηρίζει δε, ευθέως, ότι τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη που συμφωνήθηκαν και το ύψος τους ανέρχεται σε 540 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να επαρκούν!
Στην ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστήριζε ότι, παρόλο που η προτεραιότητα των νομοθετικών φορέων είναι η θεραπεία και καταπολέμηση του COVID-19, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στη ζώνη του ευρώ και την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και να ληφθούν μέτρα για τη θωράκιση των οικονομιών των κρατών μελών έναντι των σοβαρών επιπτώσεων που είναι ήδη αισθητές εξαιτίας της επιδημίας.
Ρωτούσε δε, συγκεκριμένα, ποιες είναι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις του COVID-19 στο ΑΕΠ των κρατών μελών,πώς αντανακλάται αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία αντιμετωπίζει η οικονομία στη δέσμη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) που τελεί επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση καθώς και με ποιον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, για την αντιμετώπιση αυτών των κλυδωνισμών.
Στην χθεσινή του απάντηση ο Επίτροπος, παραδέχεται ότι, η πανδημία του κορονοϊού συνιστά σημαντικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομία της ΕΕ, με πολύ σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και διαβεβαιώνει ότι, η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει ύφεση ιστορικών διαστάσεων το 2020.
Τάσσεται δε υπέρ της άποψης ότι, πρέπει να δοθεί μια κοινή απάντηση στην κρίση, ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα και η συνοχή της ενιαίας αγοράς και η κοινή της ευημερία καθώς και ότι, η απάντησή αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται στον περιορισμό των ζημιών από την κρίση και στην εξασφάλιση ταχείας ανάκαμψης, στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα αφήσει μόνιμη πληγή στις οικονομίες μας, τονίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Ο Επίτροπος αναφέρει ότι, έχουν συμφωνηθεί τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 540 δισ. Ευρώ αλλά, όπως διευκρινίζει, ακόμη και αν τα μέτρα αυτά συνιστούν σημαντική δέσμη μέτρων, δεν φαίνεται να επαρκούν.
Περιγράφοντας το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν, ο Επίτροπος σημειώνει ότι, αυτή η πρόταση για τη δημιουργία του νέου μέσου ανάκαμψης —Next Generation EU— αντιστοιχεί σε 750 δισ. EUR, καθώς και προβλέπει στοχευμένες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε η συνολική χρηματοδοτική ικανότητα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να φτάσει τα 1,85 τρισ. EUR.
Από την στιγμή που η πρόταση της Κομισιόν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το μεγαλύτερο μερίδιο του Next Generation EU θα διατεθεί στον νέο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 560 δισ. EUR, ο οποίος θα προσφέρει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η ανθεκτικότητα των οικονομιών, με βάση την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μετάβαση.
Θα διευκολύνει την αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19, παρέχοντας πόρους για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την πρόληψη των οικονομικών αποκλίσεων μεταξύ των κρατών μελών, κατέληξε ο Επίτροπος.
Πέρα από το «τι μέλλει γενέσθαι» που αναφέρει ο Επίτροπος, ωστόσο, εύλογες ανησυχίες προκαλεί η διαβεβαίωση του ότι «η ΕΕ θα βιώσει μια άνευ προηγουμένου ύφεση το 2020» και ότι «τα ποσά που εγκρίθηκαν για την ενίσχυση εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών-μελών, δεν φαίνεται να επαρκούν».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr