Αύριο, Πέμπτη, το δικαστήριο ενδέχεται να μην λάβει άμεσα την απόφαση αλλά να μετατεθεί για άλλη συνεδρία και ίσως λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου να αποδεχθεί το αίτημα των ΜΚΟ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.
Όποια όμως και να είναι η απόφαση του δικαστηρίου, απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευθεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας «είμαστε κράτος δικαίου» ή το αντίστροφο.
Διαφορετικά, αν είναι αποφασισμένος να αδράξει τις ψήφους που του υπόσχεται και σημερινή δημοσκόπηση της εφημερίδας Γιενί Σαφάκ, η οποία δείχνει ότι πάνω από το 90% των ψηφοφόρων του κόμματος του και του Μπαχτσελί επιθυμούν να δουν τζαμί την Αγία Σοφία, μπορεί να εκδώσει ένα διάταγμα όπως αυτό που την έκανε μουσείο και να την μετατρέψει σε τζαμί.
Η ημερομηνία για μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι αύριο ή στις 15 Ιουλίου, όπως διαρρέουν κύκλοι ή πιο κοντά στις επόμενες εκλογές για τα μέγιστα ψηφοθηρικά οφέλη.
Στο μεταξύ, η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Ο γγ. του εθνικιστικού κόμματος MHP Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν είπε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όριά του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.
Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr