Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν προαναγγείλει μία "δύσκολη" τηλεδιάσκεψη, αλλά τα λόγια του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της συνομιλίας τους με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang και τον Πρόεδρο Xi Jinping, είναι μάλλον πιο αιχμηρές του αναμενομένου.
Εμπόριο
Το εμπόριο ήταν φυσικά ένα από τα κυρίαρχα θέματα της τηλεδιάσκεψης, με την Πρόεδρο της Κομισιόν να παραδέχεται πως έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος μέχρι στιγμής.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διασφαλίσουν μια επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο εδώ και έξι χρόνια, καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για ευρωπαίους επενδυτές και επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Κίνα να αποκαταστήσει μια «ανισόρροπη» εμπορική και επενδυτική σχέση και να ανοίξει τις αγορές της ευρύτερα στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Δεν είναι, όμως, εύκολο. «Προκειμένου να συναφθεί η επενδυτική συμφωνία, θα χρειαζόμαστε ιδιαίτερα ουσιαστική δέσμευση από την Κίνα για τη συμπεριφορά κρατικών επιχειρήσεων, τη διαφάνεια στις επιδοτήσεις και τη διαφάνεια στο θέμα της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας» δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο στρατηγικά σημαντικές και μια από τις πιο απαιτητικές που έχουμε", πρόσθεσε η Ουρσούλα φον ντερ Λέιν.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε ότι η Κίνα δεν ανταποκρίνεται στην υποδοχή που λαμβάνουν οι κινεζικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός Λι από τη μεριά του, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνα και η ΕΕ είναι περισσότεροι εταίροι παρά ανταγωνιστές. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν, όμως, ότι θέλουν να δουν κίνηση σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, η βιοτεχνολογία και να δουν επίσης το Πεκίνο να περιορίζει τις επιδοτήσεις για κρατικές εταιρείες.
Κορονοϊός
Η κρίση του κορονοϊού διεύρυνε τις εντάσεις με τη Δύση και άνοιξε μια συζήτηση για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα, ιδίως σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
Η ΕΕ έχει χάσει την εμπιστοσύνη της έναντι της Κίνας, γεγονός που φάνηκε από την πρόσφατη απόφασή της να θεσμοθετήσει νέα εργαλεία για να προστατέψει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες από την εξαγορά από ξένες και κυρίως κινεζικές μεγάλες εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι δύσκολη η συνεννόηση και φαίνεται πως ο κορονοϊός έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις σχέσεις των δύο πλευρών, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κατηγορεί ανοιχτά την Κίνα για παραπληροφόρηση στο ζήτημα της πανδημίας και παράλληλα για κυβερνοεπιθέσεις στον τομέα της υγείας (σε νοσοκομεία και οργανισμούς υγείας), για τις οποίες θεωρεί ως υπεύθυνο το Πεκίνο.
Χονγκ Κονγκ
Τέλος, έντονη ήταν η αποδοκιμασία από τη μεριά της ΕΕ στο γεγονός ότι η Κίνα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ.
{https://twitter.com/eucopresident/status/1275091982583504896}
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τον νόμο περί ασφάλειας της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ ο οποίος ακτιβιστές αλλά και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει το ημιαυτόνομο καθεστώς του αλλά και το ρόλο του ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κόμβου.
«Στηρίζουμε φυσικά την αρχή της μίας «χώρας- δύο συστήματα» και σημειώνουμε ότι το 50% των ευρωπαίκών επενδύσεων στην Κίνα περνούν από το Χονγκ Κονγκ, σημειώνουμε ότι υπάρχουν 1600 επιχειρήσεις που είναι ενεργές στο Χονγκ Κονγκ και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η πολιτική ουδετερότητα αυτών των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Κίνας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr