Πρόκειται για μία διεθνή συνθήκη που έχει σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης παγκοσμίως και ασφαλώς το γεγονός ότι θα την υπογράψει και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο είναι σημαντικό.
Η Συνθήκη, που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2013 και ετέθη σε ισχύ το επόμενο έτος, προβλέπει πως κάθε συνυπογράφουσα χώρα θα αξιολογεί εκ των προτέρων σε κάθε συναλλαγή εάν τα προς πώληση όπλα υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ώστε να παρακαμφθεί ένα διεθνές εμπάργκο, να διοχετευθούν σε εγκληματίες ή να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στη Συνθήκη συμμετείχε αρχικά και οι ΗΠΑ, ο νούμερο ένα κατασκευαστής όπλων στον κόσμο, καθώς την είχε υπογράψει ο Μπαράκ Ομπάμα προς το τέλος της θητείας του. Ωστόσο, το Κογκρέσο δεν την ενέκρινε και στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απέρριψε, εκδηλώνοντας γι' άλλη μία φορά την περιφρόνησή του στις διεθνείς συμβάσεις.
Η ένταξη της Κίνας στην Συνθήκη, η οποία εγκρίθηκε το Σάββατο από το κύριο νομοθετικό όργανο της χώρας, συνιστά ένα σημαντικό μέτρο "για να στηριχθεί η πολυμερής συνεργασία", τόνισε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.
Η Συνθήκη περιλαμβάνει κάθε στρατιωτικό εξοπλισμό από πιστόλια έως πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ακόμη και πυραύλους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr