Στην μελέτη αναφέρεται ότι, η κρίση του κορανοϊού προκάλεσε ασύμμετρο σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση στην ΕΕ, προκαλώντας άνευ προηγουμένου οικονομική ζημία: η βαθιά ύφεση το 2020 πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μια εύθραυστη ανάκαμψη το 2021 και υπογραμμίζεται ότι, οι αρνητικοί κίνδυνοι είναι υψηλοί και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης τους.
Αναλυτικά αναφέρεται ότι, οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ιδιαίτερα ενοποιημένες, με περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ να πραγματοποιούνται στην ενιαία αγορά, μέσω του στενά δεμένου δικτύου αλυσίδων εφοδιασμού, χρηματοοικονομικών συνδέσεων και εμπορικών σχέσεων.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η πανδημία επηρέασε σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών στην ΕΕ, στην οποία βασίζεται η ενιαία αγορά.
Ετσι, συμπεραίνεται, ενώ το βάθος της οικονομικής ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, πολλά από αυτά τα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τυχαίνει να έχουν τον λιγότερο χώρο πολιτικής παρέμβασης για να ανταποκριθούν σε αυτήν.
Στην μελέτη επισημαίνεται ο κίνδυνο ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια άνιση ανάκαμψη σε ολόκληρη την ΕΕ κινδυνεύουν να δημιουργηθούν αποκλίσεις, κατακερματισμός και μόνιμη ζημία στην ενιαία αγορά, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της ΕΕ στο σύνολό της.
Η ΕΕ ενήργησε σε πολλά μέτωπα από την έναρξη της κρίσης. Αρχικά, παρείχε μέτρα πρώτης απόκρισης - όπως η αναστολή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και έναν χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού - σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση πολλαπλών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην ενιαία αγορά και την οικονομία της ΕΕ.
Έχει επίσης αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πιο μακροπρόθεσμη απάντηση για να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη και να αποκαταστήσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει και εμβαθύνει την ενιαία αγορά και την καθιστά πιο αυτόνομη. Η ΕΕ θα προσφέρει ασύμμετρη και οικονομική υποστήριξη μεγάλης κλίμακας, η οποία θα διανεμηθεί μέσω υφιστάμενων και νέων μέσων.
Παρ’ όλα αυτά, συμπεραίνεται στην μελέτη, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι το προτεινόμενο σχέδιο ανάκαμψης, ενώ αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να αποδειχθεί οικονομικά ανεπαρκές και πολύ αργό στην εκταμίευση του.
Ολόκληρη η 12σέλιδη μελέτη, στα αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr