Σύμφωνα με την έρευνα, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ επικρίσεων και νομικών αγωγών, λόγω της τακτικής της να ωθεί την νομισματική πολιτική στα όριά της, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική της και την επικοινωνιακή στρατηγική της.
Σε σύγκριση τόσο με τους θεσμούς της ΕΕ όσο και με τους εθνικούς θεσμούς, η μελέτη της ΕΚΤ για τη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ φαίνεται να έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, σημειώνοντας μία μεγαλύτερη πτώση και μία βραδύτερη ανάκαμψη».
Η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το ότι το 76% των πολιτών της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι στηρίζουν το ευρώ. Μεταξύ των πιο σκεπτικιστών είναι η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες επικρίνουν εδώ και πολύ καιρό την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι πολίτες των οποίων εμπιστεύονται τώρα τις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερο από την ΕΚΤ. Μεταξύ των σκεπτικιστών είναι και χώρες που υπέφεραν περισσότερο κατά την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Αν και η μελέτη προτείνει λίγες πιθανές λύσεις, σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει πρόβλημα επικοινωνίας. «Καθιστώντας την επικοινωνία πιο βατή σε πολίτες με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και προκαταρκτικών γνώσεων και αντιμετωπίζοντας επίσης τις συγκεκριμένες ανησυχίες τους σε διαφορετικά μέρη της Ευρωζώνης - όπως για τον ρόλο της ΕΚΤ στην πορεία της οικονομίας - μπορεί να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ», σημειώνει η μελέτη που επέκρινε και το γενικό επίπεδο εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται καλύτερα τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες και ποιες υπηρεσίες προσφέρουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr