Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρότρυνε ήδη τις κυβερνήσεις, να επενδύσουν στη δικαιοσύνη στον κυβερνοχώρο, να προσφέρουν διαδικτυακή πρόσβαση, ακροάσεις εκ του μακρόθεν, εκπαίδευση των επαγγελματιών της Δικαιοσύνης να εργάζονται από το σπίτι και να επενδύσουν σε υποδομές υπολογιστών.
Προειδοποίησε, όμως, ότι η ταχύτητα της αλλαγής δεν πρέπει να απειλήσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε περιπτώσεις που εμπλέκουν τους πιο ευάλωτους, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με αναπηρίες, μαζί με περιπτώσεις που προκύπτουν άμεσα από το κλείδωμα, όπως ως οικιακή κακοποίηση.
Οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν σε μια ad-hoc συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10 Ιουνίου 2020, και οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Περιελήφθησαν σε μια «Διακήρυξη για τα διδάγματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το δικαστικό σώμα κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr