Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
- Κατά την υπό εξέταση περίοδο (2015-2019), δεν έχει παρασχεθεί νομική συνδρομή στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, και μόνο δύο αιτήσεις νομικής συνδρομής με σκοπό την αξίωση αποζημίωσης έχουν εγκριθεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν υπάρχουν παραδείγματα αποζημίωσης που να χορηγούνται με απόφαση δικαστή ποινικού δικαστηρίου σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.
-Επιπλέον, καθυστέρησε η σύσταση του ταμείου υποστήριξης των θυμάτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, και κανένα θύμα εμπορίας δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κρατική αποζημίωση στην Κύπρο.
Η GRETA καλεί τις κυπριακές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα θύματα λαμβάνουν εξειδικευμένη νομική συνδρομή και δωρεάν νομική συνδρομή σε πρώιμο στάδιο ποινικής διαδικασίας, και να δημιουργήσουν ένα ταμείο στήριξης θυμάτων κατά προτεραιότητα. Προτρέπει δε τις κυπριακές αρχές, να διευκολύνουν και να εγγυηθούν την πρόσβαση σε αποζημίωση από τους δράστες, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη ζημία που υπέστη το θύμα και το οικονομικό όφελος από την εκμετάλλευση, στο πλαίσιο ποινικών ερευνών.
Κατά την περίοδο που καλύπτεται από την έκθεση (2015-2019), εντοπίστηκαν 801 θύματα εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων τα 190 εντοπίστηκαν επίσημα. Περίπου το 80% των τελευταίων ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κύρια μορφή εκμετάλλευσης των αναγνωρισμένων γυναικών θυμάτων ήταν η σεξουαλική (70), ακολουθούμενη από τον καταναγκαστικό γάμο (37), την εκμετάλλευση της εργασίας (11), έναν συνδυασμό σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης (25) και παράνομη υιοθεσία (2) ). Τα περισσότερα θύματα ανδρών διακινούνται για εκμετάλλευση εργασίας (32), ενώ τρία διακινούνται για διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Ο συνολικός αριθμός των αναγνωρισμένων παιδιών θυμάτων εμπορίας ήταν επτά.
Η GRETA, τέλος, καλεί τις κυπριακές αρχές να εντείνουν τις έρευνες για την εμπορία ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσοστό καταδίκης, ειδικά για την εμπορία με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας. Θα πρέπει να παρέχεται περαιτέρω κατάρτιση στους εισαγγελείς και τους δικαστές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων δεν επαναπροσδιορίζονται σε αδικήματα που επιβάλλουν ελαφρότερες κυρώσεις και στερούν από τα θύματα εμπορίας πρόσβαση σε προστασία, υποστήριξη και αποζημίωση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr