Ούτε λίγο ούτε πολύ η Επίτροπος, αφού «αναγνώρισε» την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους συναφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της, καθώς και τις ουσιώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει για τη φιλοξενία σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, που θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει η Κομισιόν, για ν’ αντιμετωπίσει τις τουρκικές αυθαιρεσίες.
Αντίθετα, περιορίσθηκε ν’ αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη (sic) οι διαβουλεύσεις, μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της Κομισιόν και του Τούρκου ομόλογου του, για τον απολογισμό της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό!
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ωστόσο, επισημαίνοντας την μαζική και παράνομη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από την Τουρκία, από περίπου 13.000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άντρες, που επιχείρησαν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι , όλα αυτά συνέβησαν μετά τη δήλωση-προτροπή της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας ότι δήθεν τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ανοικτά.
Τόνιζε δε ευθέως ότι, η ενέργεια αυτή παραβιάζει στην ολότητά της τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό και ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του όχι μόνο παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στα σύνορα, αλλά τόνισε: «Τι κάναμε; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».
Δυστυχώς, στην σημερινή της απάντηση η Επίτροπος Γιόχανσον, δεν αναφέρεται καν στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας και δείχνει να εξακολουθεί να πιστεύει ότι χρειάζεται αξιολόγηση, η ήδη καταρρακωμένη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κ. Γιόχανσον Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (5.6.2020)
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) δρομολόγησε πρόσφατα δύο ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, ενισχύοντας τις εν εξελίξει κοινές επιχειρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η στήριξη αυτή είναι διττή και συνίσταται στην τοποθέτηση συνολικά 650 εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων άνω των 100 επιπλέον συνοριοφυλάκων για την ταχεία επέμβαση στα σύνορα στα χερσαία σύνορα, καθώς και στην ανάπτυξη αρκετών στοιχείων ενεργητικού (π.χ. περιπολικά σκάφη, αεροσκάφη σταθερών πτερυγίων, οχήματα με ανιχνευτές θερμότητας) για την ταχεία επέμβαση στο Αιγαίο.
Επιπλέον, η Επιτροπή, από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τον Frontex, παρέχει στήριξη στις ελληνικές αρχές με τη μορφή νέου προγράμματος για την οικειοθελή επιστροφή παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους.
Μετά τις έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 4 Μαρτίου 2020 και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου 2020, η ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να συμμορφωθεί η Τουρκία με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 20161 .
H ΕΕ, μολονότι αναγνώρισε την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους συναφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της, καθώς και τις ουσιώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει για τη φιλοξενία σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων, απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.
Μετά τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στις 9 Μαρτίου 2020, ανατέθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής να προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας σε συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι εν λόγω εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr