Το Cable News Network, όπως είναι η πραγματική του ονομασία, ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός ειδησεογραφικός σταθμός σε 24ωρη βάση. Ήταν ο σταθμός που εφηύρε και καθιέρωσε τα λεγόμενα Breaking News, τις έκτακτες ειδήσεις, και έγινε πρότυπο για κανάλια αμιγώς ειδησεογραφικά, όπως το γερμανικό n-tv, κι άλλων χωρών. Μάλιστα από το 1992 μέχρι το 2006 το CNN είχε μετοχές στο γερμανικό κανάλι.
Πριν από το CNN, όπως σημειώνει η DW, τα ειδησεογραφικά δελτία στις ΗΠΑ ήταν βραδινά, διάρκειας 30 λεπτών. Πάνω από το 40% των σπιτιών πατούσαν το κουμπί της τηλεόρασης για να ακούσουν και να δουν ειδήσεις στα κανάλια ABC World News Tonight, CBS Evening News και το NBC Nightly News. Από αυτά τα κανάλια ενημερώνονταν μέχρι τότε οι Αμερικανοί για το τι είναι σημαντικό.
Ο πόλεμος στον Κόλπο, η μεγάλη στιγμή
Ο Τεντ Τέρνερ «τάραξε» αυτό τον περιορισμένο κόσμο της τηλεόρασης. Στην αρχή προκλήθηκαν κοροϊδευτικά σχόλια γι αυτόν τον νεόπλουτο τύπο με την προφορά από τον αμερικανικό νότο που εγκατέστησε το σταθμό του στην Ατλάντα της Γεωργίας, μακριά από το μιντιακό κέντρο της Νέας Υόρκης. «Chicken Noodle Network», αποκαλούσαν το CNN οι επικριτές του.
«Καλησπέρα, το όνομά μου είναι Ντέιβιντ Γουόλκερ». Με αυτήν τη φράση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 1980 ο δημοσιογράφος την πρώτη ειδησεογραφική εκπομπή, που παρουσίασε μαζί με την συνάδελφό του Λόις Χαρτ. Η πρώτη είδηση αφορούσε σε επίθεση κατά του προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βέρνον Τζόρνταν, η επόμενη για ανταλλαγή πυροβολισμών στο Κονέκτικατ, για πυροβολισμούς κατά του σταρ του μπέιζμπολ Ρέτζι Τζάκσον σε καυγά για μια θέση πάρκινγκ και τον για τον διαβολικό μαζικό βιαστή και δολοφόνο Τζον Γκέισι. Στα εγκαίνια έπαιζε στρατιωτική μπάντα και ήταν υψωμένες 3 σημαίες: της πολιτείας της Γεωργίας, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Το μήνυμα, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο ιδρυτής του σταθμού: «Θέλουμε να στηρίξουμε την ειρήνη και την συνύπαρξη. Ελπίζουμε το CNN με τη διεθνή και σε βάθος ειδησεογραφία να δώσει ώθηση στην κατανόηση για τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο, ότι άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες μπορούν να ζουν και να εργάζονται μαζί».
Και μετά ήρθε το 1991, ιστορική στιγμή για τον σταθμό. «Ο ουρανός της Βαγδάτης φωτίστηκε, παντού σύντομες δέσμες φωτός», περιέγραφε ο ρεπόρτερ Μπέρναρ Σόου ζωντανά τους βομβαρδισμούς εκείνη την σκοτεινή νύχτα της 17ης Ιανουαρίου του 1991 προς την 18η, που σηματοδότησε την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου» και τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πόλεμος μπήκε στα σπίτια, έγινε στοιχείο της καθημερινότητας, οι άνθρωποι καθισμένοι στους καναπέδες έβλεπαν τις βόμβες να πέφτουν σε πραγματικό χρόνο.
Το CNN σημάδεψε την ιστορία των ΜΜΕ παγκοσμίως
Οι φωνές του Πίτερ Άρνετ και του Μπέρναρ Σόου έκαναν το CNN γνωστό σε όλον τον κόσμο. Το γόητρό του εκτινάχθηκε στα ύψη, ήταν ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός με δημοσιογραφικό επιτελείο στο Ιράκ. Μια απίστευτη αποκλειστικότητα που έκανε τους ανταγωνιστές να σκάνε από τη ζήλεια. Από τότε δεν υπήρξε πόλεμος που να προβλήθηκε από το CNN, πάντα ζωντανά εννοείται. Τον 1991 το περιοδικό Time ανακήρυξε τον Τεντ Τέρνερ άνδρα της χρονιάς. Τον χαρακτήρισε οραματιστή, που έγραψε από την αρχή τον ορισμό της είδησης, όχι ως μιας είδησης που πέρασε, αλλά αυτής που συμβαίνει και ο κόσμος τη μαθαίνει την ώρα που συμβαίνει. Το 1996 ο Τέρνερ πουλά το μιντιακό κολοσσό του μαζί με το CNN στο συγκρότημα Time Warner. Αλλά ο κόσμος της καλωδιακής τηλεόρασης κάνει προόδους. Το 1996 ο Ρούπερτ Μέρντοχ ιδρύει τον συντηρητικό δίκτυο Fox News, την ίδια χρονιά ξεκινά το NBC και η Microsoft με τον φιλελεύθερο σταθμό MSNBC. Το CNN έχασε την πρωτοκαθεδρία του. Το 2010 το ποσοστό τηλεθέασης του CNN έπεσε, έμεινε πίσω στον ανταγωνισμό.
Για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το CNN είναι πηγή οργής και εκνευρισμού. Συχνά ο σταθμός προσκαλεί στο στούντιο σε κομματικά συνέδρια Δημοκρατικών εμπειρογνώμονες με προτίμηση το κόμμα. Πολλές φορές ο αμερικανός πρόεδρος του καταλόγισε ότι διασπείρει fake news και προσέβαλε ονομαστικά ρεπόρτερ του. Μάλιστα αποκάλεσε έναν ρεπόρτερ του CNN ως τον πιο κουτό άνθρωπο της τηλεόρασης. Ο στόχος του ιδρυτή του CNN να κάνει τον σταθμό καλό αγωγό ειρήνης και αγαστής συνύπαρξης δεν ευοδώθηκε στο μέτρο που ο ίδιος το ήθελε. Σήμερα στα 81 ο Τέρνερ πάσχει από άνοια με σωματίδια lewy. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι διακυμάνσεις της νοητικής κατάστασης, ψευδαισθήσεις και δυσκαμψία μυών. Κατά τη διάρκεια της ενεργούς ζωής του χάρισε ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του στον ΟΗΕ και σε περιβαλλοντικά πρότζεκτ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr