Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bloomberg, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη 4 Ιουνίου αύξηση του μεγέθους του νέου έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που πρόσφατα εγκαινίασε λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, πιστεύουν ότι στην επικείμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα αυξήσει τις έκτακτες αγορές ενεργητικού. Η πλειονότητα περιμένει αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ, που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που ρίχνει φέτος η κεντρική τράπεζα στην οικονομία στα 1,6 τρισ. ευρώ.
Μία τέτοια αύξηση θα επανεβεβαίωνε τον καθοριστικό ρόλο της ΕΚΤ (που πάντως διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι σε αυτή την κρίση τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι κυβερνήσεις και η δημοσιονομική πολιτική) και θα περιορίσει ενδεχομένως τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αμφιλεγόμενης απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα βεβαίως είναι ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις αγορές έως ότου καθορίσουν και τις λεπτομέρειες του φιλόδοξου δημοσιονομικού σχεδίου τους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στην πλέον ζοφερή εκτίμηση έως τώρα προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης από 8% έως 12% φέτος. Για αυτό και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν θα διστάσει να λάβει την απόφαση την επόμενη εβδομάδα.
Πέρα από τις αγορές ομολόγων στις οποιές προχωρά η ΕΚΤ, ωστόσο, υπάρχουν και οι λεγόμενες στοχευμένες δημοπρασίες ρευστότητας (TLTROs), που επιτρέπουν στις τράπεζες να δανειστούν φθηνά από την κεντρική τράπεζα για να ρίξουν στη συνέχεια χρήμα στην πραγματική οικονομία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες θα δανειστούν 800 δισ. ευρώ από τα διάφορα προγράμματα δανεισμού της ΕΚΤ και πρωτίστως μέσω των TLTROs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr