Το διάταγμα, που προσβάλλει ασφαλώς το δημοκρατικό αίσθημα των Αμερικανών, θα προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters τροποποιήσεις σε άρθρα της νομοθεσίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες από νομικές επιπτώσεις για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. Εφόσον γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με περισσότερες αγωγές.
Επίσης θα ζητείται από την FCC να εξετάσει αν οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με τους όρους χρήσης τους.
Στο προσχέδιο του διατάγματος αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα επαναφέρει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας. Σε συνέντευξή του στο Fox News ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν “η σωστή αντίδραση” για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτίμησε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιορίζει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.
Να θυμίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει να μπει σε αυτές τις απολυταρχικές λογικές επειδή θεωρεί πως το Twitter τον λογοκρίνει.
Με αφορμή ένα σχόλιό του, ότι οι επιστολικές ψήφοι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι μέρος μίας εκστρατείας νοθείας και διαφθροράς, οι υπεύθυνοι του Twitter, πρόσθεαν στην ανάρτηση μία προειδοποίηση: ένα γαλάζιο θαυμαστικό και την παρότρυνση προς όλους να ελέγξουν τα πραγματικά στοιχεία. Η επισήμανση είναι ορατή όταν διαβάζει κάποιος τις αναρτήσεις στην πλατφόρμα του twitter.
Το Twitter έχει επιλέξει με αυτόν τον τρόπο να μη λογκοκρίνει τους χρήστες, αλλά να προειδοποιεί για τα fake news. Ο Τραμπ ενοχλήθηκε, όμως, ιδιαίτερα και απείλησε από την πρώτη στιγμή τα social media, ακόμα και με κλείσιμο. Σε πρώτη φάση προωθεί μία νέα νομοθεσία που θα δυσκολέψει τη ζωή τους και βλέπουμε...
Και όλα αυτά φυσικά που σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τα social media έχουν πλημμυρίσει με το σύνθημα "I cant breath" (Δεν μπορώ να αναπνεύσω), ως διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικό.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr