«Η πιστωτική γραμμή του ESM εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση... για να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο», δήλωσε στο Reuters ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή με τα δημόσια οικονομικά, δεν προβλέπουμε αξιοποίηση της πιστωτικής γραμμής του ESM».
Ο κ. Πετρίδης είχε προ ημερών αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στον ESM για κάλυψη των δαπανών υγείας που προέκυψαν λόγω του κορονοϊού. Τότε, είχε εκτιμηθεί ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντλήσει ένα ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισούται με το 2% του ΑΕΠ της χώρας κατά το έτος 2019. Σημειώνεται ότι για τις αυξημένες δαπάνες για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, η Κύπρος ενέκρινε στα μέσα Μαρτίου συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την υγεία ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Νέο πακέτο μέτρων ανακοίνωσε ο ΠτΔ
Την ίδια στιγμή, νέα δέσμη μέτρων εξήγγειλε σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, ανακοινώνοντας νέα εργαλεία άντλησης φθηνού δανεισμού πέραν του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η νέα δέσμη περιλαμβάνει επιδότηση πολύ μικρών, μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με 100 εκατ. ευρώ, σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και δανείων αυτοτελώς εργαζομένων για περίοδο 4 ετών και παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αντλήσει 300 με 400 εκατ. ευρώ από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι προς ενίσχυση της ανάκαμψης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν σε άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα, προωθείται νέο σχέδιο κινήτρων 6,3 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, ενώ προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.
Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, για ενίσχυση της ρευστότητας δίδεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των χορηγήσεων του κράτους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων και ενοικίων των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανέρχεται ή ακόμα και θα υπερβεί τα περίπου 430 εκατ. εκατομμύρια ευρώ.
«Είμαι αισιόδοξος πως με την σημερινή γενναιόδωρη στήριξη της κυβέρνησης, την εργατικότητα και το πείσμα που σας διακρίνει, θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr