Όπως επισημαίνει η IEA, ο τομέας των ορυκτών καυσίμων δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, με τη χρηματοδότηση για πετρελαϊκά project να οδεύει προς μείωση 30% και για άνθρακα να υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει 15%. Ωστόσο ούτε οι καθαρές μορφές ενέργειας μένουν αλώβητες. Οι επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν πτώση 10% και θα κινούνται στο 50% μόλις εκείνων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Αν και προς το παρόν τα lockdown και οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν οδηγήσει σε πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα ανακάμψει όταν η κρίση τελειώσει και αυτό θα οδηγήσει σε άλμα των ρυπογόνων εκπομπών. Ένας λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι η Κίνα και άλλα ασιατικά κράτη έχουν ήδη κάνει παραγγελίες για νέας γενιάς εργοστάσια λιγνίτη προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το μέλλον.
«Βλέπουμε μία ιστορικών διαστάσεων πτώση στις εκπομπές ρύπων, αλλά εάν δεν έχουμε τα σωστά πακέτα οικονομικής ανάκαμψης, μπορεί να δούμε τις εκπομπές ρύπων να εκτινάσσονται και πάλι στα ύψη και την εφετινή μείωσή τους να πηγαίνει εντελώς χαμένη» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντικός της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ στο BBC. Yπενθύμισε δε ότι και κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 είχαμε μείωση των εκπομπών, αλλά αλματώδη άνοδο την αμέσως επόμενη χρονιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr