Το επονομαζόμενο «Κουαρτέτο της Λιτότητας» παρουσίασε το Σάββατο ένα έγγραφο που συνυπογράφουν οι ηγέτες Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας. Σε αυτό επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, την άμεση επιδότηση χωρών-μελών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και την ενίσχυση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, εγείροντας εμπόδια στην πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, και του Γάλλου ομολόγου της, Εμανουέλ Μακρόν, για ένα Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ.
«Στόχος μας είναι η χορήγηση έκτακτης και στοχευμένης χρηματοδότησης και να προφέρουμε δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε εκείνους που επηρεάσθηκαν περισσότερο από την κρίση», αναφέρεται στο κοινό έγγραφο των τεσσάρων χωρών, που επικαλείται το BBG. «Αυτό στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι εργαλεία ή μέτρα που οδηγούν σε αμοιβαιοποίηση του χρέους και σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.».
Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει την έκδοση χρέους 500 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για λογαριασμό του συνόλου της Ε.Ε. με την καγκελάριο Μέρκελ να επιμένει ότι δεν πρόκειται περί αμοιβαιοποίησης χρέους. Γαλλία και Γερμανία προτείνουν επίσης αντί για δάνεια, να δοθούν επιχορηγήσεις, αλλά υπό συγκεριμένους όρους. Οι Βόρειοι, ωστόσο, επιμένουν στα δάνεια.
Το Κουαρτέτο της Λιτότητας αντιπροτείνει:
Ειδικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση του Covid-19 και όχι αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού
Σύσταση ενός ταμείου εκτάκτου ανάγκης που θα χορηγεί δάνεια
Τα δάνεια θα δίνονται έπειτα από αξιολόγηση αναγκών και για τη στήριξη κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και προς τη στήριξη έρευνας, καινοτομίας, υγείας και κλιματικών στόχων.
Τα δάνεια θα συνοδεύονται από ισχυρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό πλαίσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr