Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σήμερα εκ νέου συνάντηση με τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας που ενεργεί όλη αυτή την περίοδο συμβουλευτικά προς την Κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί, δηλαδή οι Υπουργοί Μεταφορών, Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν το σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αλλά και εν γένει η επαναλειτουργία των αεροδρομίων.
Συζητήθηκε, επίσης, ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις απόψεις των επιστημόνων για ποικίλα θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς αυτούς, όπως είναι, για παράδειγμα, οι φάσεις για το άνοιγμα των αεροδρομίων, η κατηγοριοποίηση χωρών, ο καθορισμός κριτηρίων και προϋποθέσεων για κάθε κατηγορία και για τα μέτρα πρόληψης και υγειονομικής προστασίας.
Αποφάσεις τόσο για το σχέδιο δράσης επαναλειτουργίας των αεροδρομίων όσο και για την επαναδραστηριοποίηση των ξενοδοχείων θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο, Παρασκευή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους επιστήμονες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρείχαν και συνεχίζουν να παρέχουν προς την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την ενημέρωση των πολιτών».
Ξενοδοχεία: Τι αλλάζει, με το που «πατήσει» πόδι στην Κύπρο ο τουρίστας
Ο Χρήστος Αγγελίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδόχων Κύπρου, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες που θα ανακοινώσει σύντομα η Πολιτεία θα αλλάξει τον τρόπο ζωής των τουριστών με την άφιξη τους στο νησί μας.
Αυτό θα σημαίνει, σύμφωνα με το sigmalive ότι από τη στιγμή που οι τουρίστες φεύγουν με λεωφορείο ή ταξί από το αεροδρόμιο, οι αποσκευές τους θα περνούν από απολύμανση και θα μεταφέρονται κατευθείαν στα δωμάτιά τους. Οι διαδικασίες εισδοχής στα ξενοδοχεία θα γίνονται ηλεκτρονικά, με το προσωπικό να βρίσκεται πίσω από μια οθόνη πλεξιγκλάς, ενώ το καθαριστικό προσωπικό θα έχει πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Τα πιο πάνω φιλοξενούνται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της Washington Post η οποία καταγράφει την επόμενη μέρα στην Αγία Νάπα και στην Κύπρο γενικότερα.
«Η μεσογειακή παραθεριστική περιοχή της Αγίας Νάπας είναι γνωστή για τα έντονα πάρτι της. Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες νέοι ξένοι τουρίστες ρίχνονται στις πίστες χορού της νυχτερινής ζωής μετά από μια μέρα στην παραλία».
Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε την πληθωρικότητα της περιοχής καθώς το νησί της Κύπρου μπήκε σε «lockdown» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Τώρα οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αναρωτιούνται πότε οι κανόνες κοινωνικής απόστασης θα είναι αρκετά χαλαροί για να ξαναρχίσει το πάρτι - και πώς θα μοιάζουν αυτά τα νέα πάρτι», αναφέρει η WP.
«Γνωρίζουμε στα νυχτερινά κέντρα, οι νέοι θα χορέψουν και θα περάσουν καλά. Αλλά θα τους πείτε ότι πρέπει να κρατήσουν 2 μέτρα (6 πόδια) απόσταση μεταξύ τους;» διερωτήθηκε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εκπρόσωπος μιας ομάδας που εκπροσωπεί τοπικά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια.
Σε όλη τη νότια Ευρώπη, μέρη όπου ο τουρισμός είναι βασικός άξονας της οικονομίας και οι αξιωματούχοι ζυγίζουν πώς να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες να επιστρέψουν, ακόμη και όταν η πανδημία παραμένει απειλή. Αντιμετωπίζοντας μερικές φορές τις ανταγωνιστικές ανάγκες της υγείας και των επιχειρήσεων, οι αρχές εισάγουν μέτρα για να διαβεβαιώσουν τους επισκέπτες ότι η πραγματοποίηση διακοπών είναι και πάλι ασφαλής.
Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης μπορεί να λειτουργούν σε εστιατόρια, αλλά αυτό δεν μπορεί να λύσει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα νυχτερινά κέντρα της Αγίας Νάπας. Ο Αλεξάνδρου είπε ότι αυτή θα είναι «μια σεζόν προσπάθειας επιβίωσης», χωρίς να αναζητάς κέρδος.
Μια ιδέα που εξετάζεται είναι να ζητήσουν από τους παραθεριστές να κάνουν τεστ COVID-19 πριν από την άφιξή τους. Η Κύπρος ανέφερε έχει επίσημα 916 κρούσματα COVID-19 και 17 θανάτους.
Ο υφυπουργός Τουρισμού της χώρας, Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι η Κύπρος αρχικά θα προσπαθήσει να φέρει τουρίστες από κοντινές χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό, όπως είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών.
Οι αρχές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που αποτελούν τις κύριες τουριστικές αγορές του νησιού, προτού «στρώσουν χαλί» υποδοχής στους παραδοσιακούς επισκέπτες, επισημαίνει η WP.
Οι τουρίστες στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να περιηγηθούν σε μια διαφορετική εμπειρία διακοπών, που θα βρίσκονται στην σκιά της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr