Τα δύο τρίτα των 347 διαχειριστών ρίσκου (risk managers) που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν μια παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του παγκόσμιου ΑΕΠ ως τον βασικό παράγοντα ανησυχίας για τους επόμενους 18 μήνες.
Παράλληλα, οι μισοί risk managers αναμένουν κύμα χρεοκοπιών και τάσεις συγκέντρωσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποτυχία ορισμένων κλάδων να επιστρέψουν στο δρόμο της ανάκαμψης. Επιπλέον, «βλέπουν» υψηλά επίπεδα ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων.
«Η κρίση έχει καταστρέψει ζωές και επίπεδα διαβίωσης. Έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ με τεράστιες επιπτώσεις και έφερε στην επιφάνεια τις ανεπάρκειες και ανισότητες του παρελθόντος», επισημαίνει η Σααντία Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του WEF.
Οι περιβαλλοντικοί στόχοι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αναφέρεται στην έκθεση, όμως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς μια «πράσινη ανάκαμψη».
«Έχουμε τώρα τη μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε αυτή την κρίση και να πράξουμε διαφορετικά, να ανοικοδομήσουμε καλύτερες οικονομίες, πιο βιώσιμες και ανθεκτικές», σημειώνει η κ. Ζαχίντι.
Η έκθεση διεξήχθη από το Global Risks Advisory Board του WEF σε συνεργασία με τις Marsh & McLennan Companies και Zurich Insurance Group. Η έρευνα μεταξύ των risk managers πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 1 και 13 Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr