Το έγγραφο ενστερνίζεται την άποψη των επικριτών του Οργανισμού, που υποστηρίζουν ότι ο ΠΟΥ ήταν υπερβολικά «φιλικός» στην Κίνα, και ως εκ τούτου απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία στα αρχικά της στάδια.
Σύμφωνα με αυτούς, ο ΠΟΥ δέχτηκε πολύ εύκολα κινεζικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο και απέτυχε να καταστήσει την Κίνα υπεύθυνη και μάλιστα επαίνεσε τη διαφάνεια της.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, ακόμη και πριν από τον κορονοϊό, ο ΠΟΥ είχε ήδη ένα μικτό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης, αφενός, της επιτυχούς εξάλειψης της ευλογιάς και, αφετέρου, μιας καθυστερημένης ανταπόκρισης στην επιδημία της Δυτικής Αφρικής (Έμπολα) του 2014, η οποία μπορεί να έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές.
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι αυτές οι αποτυχίες, τόσο στην πανδημία Covid-19 όσο και σε προηγούμενες κρίσεις υγείας, αποκαλύπτουν μακροχρόνια προβλήματα:
- Ο Οργανισμός είναι αδύναμος, δεν χρηματοδοτείται και η σύνθετη οργανωτική του δομή μπορεί να παρεμποδίσει την αποτελεσματική δράση. Υποκείμενες τέτοιες αδυναμίες είναι το γεγονός ότι ο ΠΟΥ εξαρτάται πλήρως από τη συνεργασία των κρατών μελών του και μπορεί να ενεργήσει μόνο εντός των ορίων που αυτά έχουν θέσει.
Συμπεραίνεται, τέλος, ότι ενώ ο Covid-19 έχει αποκαλύψει πολλές από τις αδυναμίες του ΠΟΥ, είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι οι ασθένειες δεν σέβονται τα σύνορα και ότι το καθήκον του οργανισμού για παγκόσμιο συντονισμό έχει καταστεί πιο απαραίτητο από ποτέ.
Ολο το έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr