Όπως μεταδίδει το Reuters, τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία του Απριλίου ήρθαν μετά τη βελτίωση του Μαρτίου, όμως οι προοπτικές για τις εξαγωγές της Κίνας παραμένουν ζοφερές καθώς η υγειονομική κρίση σε όλον τον κόσμο προκαλεί φόβους για παγκόσμια ύφεση. Έτσι, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας πιθανότατα θα περιορίσει τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα για πολλούς ακόμα μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι αποστολές προς το εξωτερικό αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν «βουτιά» 15,7%. Τον Μάρτιο οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 6,6%.
Οικονομολόγοι αποδίδουν την αύξηση των αποστολών στην προσπάθεια των εξαγωγέων να καλύψουν τις ελλείψεις του πρώτου τριμήνου.
Οι εισαγωγές, αντιθέτως, μειώθηκαν κατά 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι προβλέψεων για πτώση 11,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Ιανουάριο του 2016. Τον περασμένο μήνα, οι εισαγωγές είχαν μειωθεί κατά 0,9%.
Τα ισχνά στοιχεία για τις εισαγωγές αποδίδονται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση και στη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 45,34 δισ. δολάρια, από 19,93 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα μειωνόταν στα 6,35 δισ. δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr