Οι κυβερνήσεις εμπνέουν πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ό,τι οι επιχειρήσεις, μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα της Edelman(Trust Barometer), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 13.000 πολίτες σε 11 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση του Ιανουαρίου, όπου η εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερη από ό,τι απέναντι στις κυβερνήσεις ή τα media.
Παρά την αύξηση-ρεκόρ της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, παρατηρούνται και κάποιες διαφορές. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 46% των Αμερικανών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση πως «θα κάνει το σωστό», αν και το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο (66%) όταν πρόκειται για την τοπική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διαφορά εμπιστοσύνης μεταξύ ομοσπονδιακής και τοπικής κυβέρνησης, ενώ ακολουθεί Ιαπωνία και Γαλλία.
Όταν πρόκειται για τους χειρισμούς των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs) στην πανδημία, οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι. Μόνο το 29% πιστεύουν ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες κάνουν «εξαιρετική» δουλειά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ηγέτες κρατών ανέρεχται στο 47% και για τους επιστήμονες στο 53%.
Παρότι επιχειρήσεις όπως η Apple και Tesla έχουν δεσμευθεί για δωρεές μασκών και αναπνευστήρων, σχεδόν το ήμισυ των συμμετεχόντων στην έρευνα αισθάνονται ότι εν γένει οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη έναντι των ανθρώπων και το 41% θεωρούν ότι δεν κάνουν καλή δουλειά στην προστασία εργαζομένων ή πελατών.
Οι συμμετέχοντες εκφράζουν επιφυλακτικότητα ως προς την επιστροφή στην εργασία μετά την άρση του lockdown, με το 75% να πιστεύουν ότι οι CEOs θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαδικασία επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα.
Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να μοιρασθούν τα προσωπικά δεδομένα υγείας και τοποθεσίας με τις κυβερνήσεις, στις προσπάθειες εντοπισμού και αντιμετώπισης του κορονοϊού, με περισσότερο πρόθυμους τους πολίτες στην Κίνα(91%), ενώ ακολουθεί η Ινδία(78%).
Τέλος, το 67% εκφράζει ανησυχίες για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή λάθος πληροφόρησης για τον κορονοϊό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr