Ενόψει αυτών των ανακοινώσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη, 30 Απριλίου, και οι οικονομίες της ευρωζώνης θέλουν να δουν τι παραπάνω μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση απέναντι στην ύφεση που προκαλεί ο κορονοιός, έχοντας δεσμευτεί να δαπανήσει τρισεκατομμύρια ευρώ για αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η πίεση αυτή μάλιστα αυξάνεται εξαιτίας της υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο Fitch, γεγονός που πλήγωσε και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης ακόμα περισσότερο. Πότε όμως; Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα.
Άλλωστε μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2020 (τακτικά 250 δισ. + 750 δισ. με το μπαζούκα) και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Το 25% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν, όμως, προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος μπαζούκα, πάνω από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει.
Σοβαρό φαντάζει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σήμερα κιόλας η ΕΚΤ είτε στην περαιτέρω αύξηση του «έκτακτου QE» με επιπλέον μισό τρισ. ευρώ είτε στην ανακοίνωση για επέκτασή του στο άμεσο μέλλον.
Χαλαρότεροι όροι στη χορήγηση δανείων
Η ΕΚΤ επίσης εκτιμά ότι η χορήγηση έκτακτων δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα συνοδευτεί από χαλαρότερους πιστωτικούς όρους, αφού τίθενται σε εφαρμογή κρατικές εγγυήσεις και μέτρα παροχής ρευστότητας από τις κυβερνήσεις
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα πιστωτικά κριτήρια ή αλλιώς τα κριτήρια για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, αυστηροποιήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αλλά η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση χρέους, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα.
Τα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και οι κρατικές εγγυήσεις θα εφαρμοστούν πλήρως κατά το β’ τρίμηνο, οπότε οι τράπεζες αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει η ΕΚΤ επικαλούμενη έρευνα που διενεργήθηκε σε 144 τράπεζες.
Τα βλέμματα στη Φρανκφούρτη
Όπως τονίσαμε και στην αρχή του κειμένου, την Πέμπτη ίσως δεν αναμένονται «ηχηρές» ανακοινώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένονται, ωστόσο, ανακοινώσεις με νόημα, ιδιαίτερα, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γράφει και σβήνει το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ θα στείλουν μηνύματα και έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα τα ερμηνεύσουν και θα τα εκλάβουν οι αγορές.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr