Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες και το κόστος δανεισμού σε χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από τον ιό, όπως η Ιταλία, αυξάνεται ξανά, η μάχη για την ΕΚΤ κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, καθώς μάλιστα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες του δικού του έκτακτου σχεδίου στήριξης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση απέναντι στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοιός, έχοντας δεσμευτεί να δαπανήσει τρισεκατομμύρια ευρώ για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης αργότερα το 2020. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2020 και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ωστόσο, το 25% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς Πανδημίας από 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, έχοντας συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να αποδεχθούν τα ομόλογα σκουπίδια ως εγγύηση, υπάρχει επίσης εκτίμηση ότι θα προσθέσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Σοβαρό φαντάζει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει αύριο η ΕΚΤ είτε στην περαιτέρω αύξηση του «έκτακτου QE» με επιπλέον μισό τρισ. ευρώ ή να προειδοποιήσει για επέκτασή του στο άμεσο μέλλον.
Χαλαρότεροι όροι στη χορήγηση δανείων
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η χορήγηση έκτακτων δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα συνοδευτεί από χαλαρότερους πιστωτικούς όρους, αφού τίθενται σε εφαρμογή κρατικές εγγυήσεις και μέτρα παροχής ρευστότητας από τις κυβερνήσεις
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα πιστωτικά κριτήρια ή αλλιώς τα κριτήρια για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, αυστηροποιήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αλλά η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση χρέους, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα.
Τα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και οι κρατικές εγγυήσεις θα εφαρμοστούν πλήρως κατά το β’ τρίμηνο, οπότε οι τράπεζες αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει η ΕΚΤ επικαλούμενη έρευνα που διενεργήθηκε σε 144 τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr