Σε διαδικτυακή του συνέντευξη του στο Politico, ο κ. Πικετί τόνισε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν απαγορεύουν σε δύο ή τρεις χώρες να συνασπιστούν και να εκδώσουν κοινό χρέος ή να σχηματίσουν ένα σώμα λήψης αποφάσεων ανεξάρτητα από το μπλοκ.
«Είναι απολύτως εφικτό για δύο χώρες ή τρεις ή τέσσερις χώρες, θα μπορούσε να είναι η Γαλλία με την Ιταλία και την Ισπανία, να δημιουργήσουν coronabonds, να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο σώμα λήψης αποφάσεων, ανεξάρτητο από τους υφιστάμενους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Πικετί.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του επιτοκίου μεταξύ όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών μελών της ευρωζώνης, φυσικά θα ήταν καλύτερο αν ήταν όλων των κρατών μελων, αλλά η αρχή ίσως πρέπει να γίνει με δύο ή τρεις χώρες.
Ο κ. Πικετί διευκρίνισε πως τα coronabonds συνιστούν ουσιαστικά αμοιβαιοποίηση επιτοκίου και όχι αποπληρωμή του χρέους μιας άλλης χώρας. «Και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό» σημείωσε, κατηγορώντας πολιτικούς από την Ολλανδία και τη Γερμανία ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
Τέλος, άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην Ολλανδία για τη στάση της. «Όταν ακούω από την ολλανδική κυβέρνηση ότι δεν θέλουμε να μοιραστούμε το επιτόκιο του δημόσιου χρέους επειδή δεν θέλουμε να πληρώσουμε το χρέος του Νότου, όταν αυτό ακούγεται από μια χώρα η οποία αποσπά εταιρικά φορολογικά έσοδα περίποτα 10 δισ. ευρώ το χρόνο, κάνοντας αυτό που κάνει, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr