Η εκτίμηση ότι πρέπει να κρατάμε "μικρό καλάθι" στη Σύνοδο που ξεκινάει με προσδοκίες για ένα "μεγάλο" πακέτο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Και παρά τις δραματικές εκκλήσεις από τη μεριά της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ παρενέβη στην τηλεδιάσκεψη από τα πρώτα λεπτά και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να φανούν αποφασιστικοί. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ύφεση στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 15, ενώ το βασικό σενάριο, όπως είπε, προβλέπει ύφεση της τάξης του 9%.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αποφασισμένη να κάνει πράξη τη δέσμευση για αυξημένα κονδύλια στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί το σχέδιο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταρτίστηκε στο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες. Απέρριψε, όμως, και πάλι απερίφραστα το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.
Στα παραπάνω συμφώνησαν οι περισσότεροι ηγέτες που εκτιμούν πως πράγματι χρειάζεται το πακέτο ανασυγκρότησης να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ και γιατί όχι να πλησιάσει και τα 2 τρισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν. Όχι όμως όλοι, με τους Σκανδιναβούς να θεωρούν πως δεν χρειάζεται να ξεφύγει το ποσό σε δυσθεώρητα ύψη.Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πιο δύσκολο κομμάτι της συμφωνίας.Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.
Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση. Η 6η Μαϊου τίθεται ως ημερομηνία ορόσημο, ώστε να δούμε τι πρόοδος θα έχει επιτευχθεί.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μισέλ δήλωσε την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός μεγάλου Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις παρά σε δάνεια. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά», τόνισε στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr