Ο Εμανουέλ Μακρόν με τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times έκανε την αρχή και προκάλεσε αίσθηση, καθώς τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συγκρότηση ενός Ταμείου το οποίο «θα μπορεί να εκδόσει κοινό χρέος με κοινή εγγύηση» για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους».
Ο Γάλλος Πρόεδρος έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά –για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται να βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση.
Στη γραμμή Μακρόν βρίσκονται φυσικά οι χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα), καθώς και άλλες δυνάμεις, αλλά δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι διατεθειμένες να φτάσουν στα άκρα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία, επικαλέστηκε και την Ελλάδα και τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει ξανά το ίδιο λάθος.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επανέλαβε το αίτημα για ευρωομόλογο, ενώ τάχθηκε και υπέρ του «Ταμείου Ανάκαμψης», που έχει προτείνει η Κομισιόν και φαίνεται να είναι μία πρόταση κοινής αποδοχής.
Βέβαια και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το «μπάτζετ» του «Ταμείου».
H Eυρώπη θα χρειασθεί τουλάχιστον μισό τρισ. ευρώ επιπλέον από τους θεσμούς της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας για πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση, καθώς δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο «νέων εργαλείων».
Φειδωλοί Γερμανοί
Η Γερμανία, πάντως, που έχει γίνει «κόκκινο πανί» στην Ιταλία εμφανίζεται εκ νέου… φειδωλή. «Προέχει η αντιμετώπιση του κορονοϊού και αργότερα θα υλοποιηθεί το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανοικοδόμησης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και προκάλεσε αίσθηση.
Παράλληλα, έγιναν γνωστές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ κατά την τηλε-συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε να μην αποδέχεται τις επικρίσεις πως η Γερμανία δεν δείχνει την πρέπουσα αλληλεγγύη στις υπόλοιπες χώρες.
Οι παραπάνω τοποθετήσεις, αλλά και πληροφορίες περί αποτυχημένων προπαρασκευαστικών τηλεδιασκέψεων, δεν δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόοδος, αλλά όχι οριστικές αποφάσεις.
Συνεπώς, ο βασικός στόχος είναι να εγκριθεί το «πακέτο» των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, αλλά έχει ορισμένες εκκρεμότητες, ιδιαίτερα σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των κρατών – μελών από τον ESM.
Τα δύσκολα για την Ενωμένη Ευρώπη, μόλις τώρα αρχίζουν…
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr