Συγκεκριμένα, η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον τομέα του τουρισμού που πλήττεται από την κρίση.
Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν εκ νέου, κατά τη συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ότι ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται περισσότερη στήριξη εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 μέσω συγκεκριμένων μέτρων, χρηματοδότησης, ενισχυμένου συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενός στοχευμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση. Το αίτημα για την κατάρτιση σχεδίου ανάκαμψης και στοχευμένης στρατηγικής στηρίχθηκε από ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.
Ο επίτροπος Μπρετόν αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έπληξε ο κορωνοϊός και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάμψει από την κρίση. «Πρέπει να δώσουμε σθεναρή απάντηση», εξήγησε ο επίτροπος. «Ο τουρισμός είναι προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους υπάρχοντες πόρους».
Πέραν της παροχής ασφάλειας μέσω της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ο επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027). Στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».
Ο επίτροπος πρόσθεσε επίσης ότι ο απώτατος στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί και να αναπροσαρμοστεί ριζικά ο τουρισμός, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα τον βιώσιμο τουρισμό το προσεχές φθινόπωρο.
Ξεκάθαρο τοπίο για τους περιορισμούς πριν από την καλοκαιρινή περίοδο
Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν επιπλέον περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των όποιων πιθανών απαγορεύσεων ή περιορισμών σχετικά με τη χρήση των παραλιών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι η δουλειά για τη διευκόλυνση των μεταφορών συνεχίζεται με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.
Σχετικά με ερωτήματα που αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών και τη χρήση «voucher» από τις εταιρείες μετά τις ακυρώσεις πτήσεων, ο επίτροπος διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι επιβάτες συνεχίζουν να προστατεύονται και ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήδη στηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις παρέχοντας ρευστότητα, μεταξύ άλλων και για την κάλυψη των απαιτήσεων των επιβατών για την επιστροφή των χρημάτων τους.
Μέλη της Ειδικής Ομάδας για τον Τουρισμό και της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο διάσωσης του τουρισμού, το οποίο να διασφαλίζει την παροχή έγκαιρης στήριξης για τον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού από τις εθνικές αρχές και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εθνικών σχεδίων αποζημίωσης και χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και την θέσπιση μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για αυτό τον τομέα της οικονομίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε στο ψήφισμά του για τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της ότι οι μεταφορές και ο τουρισμός έχουν υποστεί βαριά πλήγματα και πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού πρόληψης και διαχείρισης σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ασφάλεια των επιβατών.
Διαβάστε ακόμα:
-
Κομισιόν: Σχέδιο να ανοίξουν παραλίες και παραθαλάσσιοι χώροι
-
Σχέδιο τρίμηνης τουριστικής περιόδου με «υγειονομικό διαβατήριο»
-
Σε αγωνία 700.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και 10.000 ξενοδοχεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr