Ο ευκολότερος τρόπος για να βρεθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Corriere della Sera». «Θα έλεγα ότι για τη δεύτερη φάση θα χρειασθούμε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ επιπλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενδεχομένως και περισσότερα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ στην ιταλική εφημερίδα.
«Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται να συζητήσουμε νέα εργαλεία με ανοικτό μυαλό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τους υφιστάμενους θεσμούς, καθώς είναι πιο εύκολο έτσι, ειδικά μέσω της Κομισιόν και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», σημείωσε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM, που απευθυνόμενος στους Ιταλούς υπογραμμίζει πως η πιστωτική γραμμή του ESM δεν έχει σχέση με τα μνημόνια του παρελθόντος...
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν στις 9 Απριλίου συνολικό δίχτυ προστασίας για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη -με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ύφεση 7,5% για φέτος λόγω της πανδημίας- θα χρειασθεί χρήματα για την ανάκαμψη αν και οι χώρες-μέλη είχαν διαφορετικές ιδέες για το συνολικό ύψος και τον τρόπο άντλησης των αναγκαίων κονδυλίων.
Η ΕΚΤ πιστεύει πως η ΕΕ πρέπει να φτάσει στο 1,5 τρισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες. Ο ESM θεωρεί πως λίγο πάνω από το 1 τρισ. ευρώ είναι καλά.
Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής
Οι δηλώσεις αυτές του Κλάους Ρέγκλινγκ έχει σημασία ότι γίνονται σε ιταλικό μέσο, την ώρα που "φουντώνει" η συζήτηση για την επόμενη μέρα στην ΕΕ και για την απαιτούμενη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Η Ιταλία μετά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης εμφανίζται δυσαρεστημένη, καθώς είχε ζητήσει ευρωομόλογο και άνευ όρων χρηματοδότηση από τον ESM. Στη συμφωνία του Eurogroup δεν πήρε τίποτα από τα δύο. Το ευρωομόλογο απορρίφθηκε, ενώ ο ESM χρηματοδοτεί άνευ όρων, μόνο χρήματα που θα πάνε στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας που θα τα ζητήσει, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Η ατάκα Ρέγκλινγκ για "νέα εργασία και ανοιχτό μυαλό" και οι διευκρινίσεις του για την πιστωτική γραμμή ανοίγει παράθυρο συμφωνίας.
Εντός της Ιταλίας υπάρχει, όμως, η αίσθηση της ήττας, αλλά και μία δυσαρέσκεια ιδιαίτερα για τη στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Για το λόγο αυτό η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Απριλίου δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν λεπτές ισορροπίες που πρέπει να συνυπολογιστούν ώστε να φτάσουμε σε μία "έντιμη" συμφωνία.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δεν χάνει τις ελπίδες του και η πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times εξέπεπεμψε ηχηρό σήμα προς όλους τους εταίρους.
Το ευρωομόλογο μπορεί σαν όρος να αποφευχθεί, αφού ενοχλεί, αλλά υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις κοινής δράσης. Η Γερμανία, ασφαλώς δεν θα υποχωρήσει εύκολα, αλλά εντός της ΕΕ γνωρίζουν καλά πως ο λαϊκισμός καραδοκεί και οι οικονομίες χρειάζονται στήριξη.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συγκρότηση ενός Ταμείου το οποίο «θα μπορεί να εκδόσει κοινό χρέος με κοινή εγγύηση» για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους, τόνισε ο Μακρόν και η δήλωση αυτή αποτελεί το καλύτερο... ορεκτικό για τη Σύνοδο Κορυφής.
Δύο θα είναι συνεπώς τα δύο βασικά διακυβεύματα. Το ύψος του "πακέτου" που θα συμφωνηθεί και το αν και το πώς θα γίνει η έκδοση κοινού χρέους με κοινή εγγύηση.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr