Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ΕΕ τηρεί τα υψηλότερα καταναλωτικά πρότυπα στον κόσμο. “Είναι ο λόγος που μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα κατάστημα και να αισθανόμαστε σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Για το 5G ειδικά αναφέρεται αυτά τα εξαιρετικά υψηλά πρότυπα τηρούνται. "Στην πραγματικότητα, τα πρότυπα μας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που υποδεικνύονται από διεθνή επιστημονικά στοιχεία - γιατί στην ΕΕ, οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι” τονίζεται.
Όπως ξεκαθαρίζεται, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ 5G και COVID-19 και ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται από το έναν άνθρωπο στο άλλο μέσω σταγονιδίων όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Το 5G είναι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων που δεν προκαλούν ιονισμό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το 5G είναι επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν δεν σχετίζεται με το 5G και πιστεύεται ότι προήλθε από μια χονδρεμπορική αγορά θαλασσινών.
{https://twitter.com/EU_Commission/status/1251450399405608966}
“Η παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό διαδίδεται με ταχύτητες 5G. Πολύ γρήγορα. Μερικές “πηγές” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέδεσαν ακόμα και το 5G με την πανδημία, εκμεταλλευόμενα την τρέχουσα κρίση για να διαδώσουν σύγχυση και φόβο” αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό βίντεο.
Συμβουλές για ψευδείς ειδήσεις από ΕΕ
Η Κομισιόν προτείνει στους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών δημόσιας υγείας σας, καθώς και τους ιστότοπους των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Μπορούν επίσης να βοηθήσουν μη κοινοποιώντας μη επαληθευμένες πληροφορίες που προέρχονται από αμφίβολες πηγές.
“Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με διαδικτυακές πλατφόρμες. Τις ενθαρρύνουμε να προωθήσουν έγκυρες πηγές, να υποβιβάσουν περιεχόμενο που έχει ελεγχθεί ως ψευδές ή παραπλανητικό και να καταργήσουν παράνομο περιεχόμενο ή περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη” υπογραμμίζει η Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr