Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί της EIU θεωρούν πιθανή μία «διπλή βουτιά» της παγκόσμιας οικονομίας, με τη δεύτερη περίοδο ύφεσης να είναι μάλιστα πιο σκληρή από την πρώτη. Οι κυβερνήσεις διεθνώς έχουν ρίξει περίπου 8 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους. Με βάση αυτό το δεδομένο το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί για πέντε «μεγάλες φωτιές» που μπορούν να ανάψουν ανά τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αυτή απαιτεί.
Σύμφωνα με την EIU ο κίνδυνος της φετινής ύφεσης δεν είναι ο μεγαλύτερος. Το πιο ανησυχητικό είναι μία δεύτερη ύφεση, την οποία θα πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους από κυβερνήσεις με αδύναμους ισολογισμούς.
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ισπανία που ήδη είχαν σχετικά αδύναμη δημοσιονομική θέση πριν ξεσπάσει η πανδημία» εξηγεί η EIU. «Μία πιθανή κρίση χρέους σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές στέλνοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία σε νέα και ενδεχομένως βαθύτερη βουτιά» συμπληρώνει.
Αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο για την EIU, η ίδια διαμηνύει: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανά τη Δύση είναι άγνωστες. Ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας θα καθιστούσε αυτομάτως το αρνητικό σενάριο ως το πιο ρεαλιστικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr