Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ για να αμβλύνουν το πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο δεν έλυσαν το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα ως προς το πώς θα γίνει ο καταμερισμός του οικονομικού βάρους, σημειώνει το Reuters.
Οι υπουργοί παρέπεμψαν επίσης στο μέλλον το ερώτημα του πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα προσωρινό ταμείο ανάκαμψης για την Ευρώπη, καθώς το ζήτημα αυτό αγγίζει την «καρδιά» της διαφωνίας για την κοινή έκδοση ομολόγων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου με ομόλογα έως 1,5 τρισ. ευρώ, ο κ. Dombrovskis είπε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως «θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο πλαίσιο. Όμως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί».
Σημείωσε πως το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που θα στηρίζονται σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη. Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές για το ταμείο, είπε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί τώρα και πως αναμένει το θέμα να βρίσκεται στην ατζέντα της επερχόμενης βιντεοδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο κ. Dombrovskis είπε πως η Κομισιόν είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσθέτοντας πως «δεν αποκλείουμε καμία επιλογή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν σ’ αυτήν. Όπως γνωρίζομε, αυτό δεν ισχύει για τα ευρωομόλογα.».
Ο κ. Dombrovskis εξέφρασε επίσης αμφιβολία εάν η Ιταλία και η Ισπανία θα αιτηθούν δάνειο από τον ESM.
«Το γεγονός και μόνον ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό διευκολύνει κάθε χρεωμένο κράτος μέλος να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα κρατικά της ομόλογα», είπε.
Τέλος, ανέφερε πως η πανδημία θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σκληρά απ’ ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr