«Η κατάσταση είναι απλώς μη βιώσιμη» καταγγέλλει ο Giovanni Savorani, που διαχειρίζεται την εταιρεία κεραμικών Gigacer, στην περιοχή Εμίλια Ρομάνα της βόρειας Ιταλίας, η οποία πλήττεται από τον κορονοϊό. Είναι μόνο μία από τις φωνές που πιέζουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να βρει διέξοδο από το «κλείδωμα».
Η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε το πλήγμα της Covid-19 πρέπει να σχεδιάσει μία στρατηγική εξόδου μετά από ένα τόσο βαθύ πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, υπό τον κίνδυνο δεύτερου κύματος του ιού και τους θανάτους που αυτό θα συνεπάγεται.
Η απόφαση της κυβέρνησης Κόντε επίκειται, τώρα που η καμπύλη των νέων κρουσμάτων γίνεται πιο επίπεδη, την ώρα που ωστόσο πάνω από 16.000 ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί.
«Το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι ότι ήταν ήδη σε αδύναμη θέση λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της», δήλωσε ο Nicola Nobile, οικονομολόγος της Oxford Economics.
Το Bloomberg Economics προβλέπει ύφεση άνω του 6% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ η Unicredit εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος 15%.
Αν και οι ειδικοί της Υγείας επιμένουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν πότε μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί, οι εταιρείες ήδη βλέπουν ως διορία εξόδου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Ωστόσο, μόνο συγκεκριμένοι τομείς, όπως η γεωργία και ο τομέας της Υγείας μπορεί ίσως να λειτουργήσει από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος. Η αποκαλούμενη «φάση 2» με έναρξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, λένε κυβερνητικές πηγές.
«Κάποιες εταιρείες ίσως να μην ανοίξουν ποτέ ξανά», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr