Η Isabel Schnabel, σε συνέντευξή της, που δημοσιευτεί σήμερα στο «ΒΗΜΑ», εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων (κορονο-ομολόγων) και ανοίγει «παράθυρο» συμμετοχής και των ελληνικών εταιρικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλυτικά, αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ίδια σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη την ελάχιστη απαίτηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ούτως ώστε να είναι επιλέξιμη για άμεσες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (Public Sector Purchase Programme - PSPP). Εξαίρεση από αυτήν την απαίτηση μπορεί να χορηγηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό εξαρτάται, επίσης, από πολιτικές αποφάσεις και από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πιστωτικού ορίου μπορεί να εξεταστεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».
Υπενθυμίζεται, ότι το ισχύον πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (PSPP) είχε σχεδιαστεί για κανονικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας μία διευκολυντική νομισματική πολιτική, προκειμένου να στηριχθεί η σταδιακή επάνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους της ΕΚΤ.
Το PEPP, στο οποίο έχουν ενταχθεί και τα ελληνικά ομόλογα, είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα και αποτελεί την «απάντησή» της ΕΚΤ στο έκτακτο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Το PEPP είναι προσωρινό και έχει σημαντικό μέγεθος, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 700 δισ. ευρώ.
Η Isabel Schnabel υπεραμύνεται των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια «... με το να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο PEPP, η ΕΚΤ στέλνει ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι αυτή η κρίση επηρεάζει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και ότι δεν θα ανεχθεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης του ευρώ».
«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εκπληρώσει την αποστολή της και να στηρίξει τη ζώνη του ευρώ και τους πολίτες της σε αυτήν την ιστορική κρίση», διαβεβαίωσε η ίδια.
Για τη συμμετοχή των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα PEPP, η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης αναφέρει ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν ελληνικά εταιρικά ομόλογα που να πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Αλλά ελπίζω ότι μελλοντικά αυτό θα αλλάξει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr