Ο κ. Οφόρι-Άτα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αναπτυξιακής Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, σημείωσε ότι οι δύο οργανισμοί ανέλαβαν άμεσα δράση, αλλά θα πρέπει να κάνουν περισσότερα. Πρέπει να παράσχουν στις κυβερνήσεις ρευστότητα καθώς και χρήματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού και ελάφρυνση χρέους, τόνισε, λέγοντας ότι η πανδημία μπορεί να συνθλίψει τα συστήματα υγείας.
Τον περασμένο μήνα, ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η πανδημία μπορεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια Αφρικανούς.
Ο κ. Οφόρι-Άτα υποστήριξε ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει και έναν οικονομικό όλεθρο, διαγράφοντας το 5 με 10% του ΑΕΠ της Αφρικής.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού μέσω μέτρων καραντίνας σε μια ήπειρο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κάτω των 30 και ζουν στο μεροκάματο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.
Ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, ανέφερε ότι οι αφρικανικές οικονομίες μπορεί να δεχτούν διπλό χτύπημα. Μια κατάρρευση των εσόδων και την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την στήριξη των συστημάτων υγείας και του οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr