«Οι πολίτες δεν κατάλαβαν άμεσα την σοβαρότητα των μέτρων μη διάδοσης του ιού. Οι ενέργειες της κυβέρνησης καθυστέρησαν και ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε ότι δεν το πήρε σοβαρά. Το lockdown αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τα μέτρα πάρθηκαν πολύ αργά», αναφέρει ο Juliyan M. που είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε τράπεζα στο Λονδίνο στο τμήμα του Cyber Security.
«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έλαβε σοβαρά υπόψη το ζήτημα, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους και ιδίως σε πάρκα. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει κλείσει πολλά. Ο στρατός έχει βγει τώρα για να βοηθήσει την κυβέρνηση, τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον κλειστά, ενώ πρόστιμα δίνονται σε όσους περιφέρονται έξω χωρίς λόγο. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί η μετακίνηση για την εργασία», προσθέτει στο Reporter ο Juliyan M..
Η «μάχη» του NHS
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στους 1.019 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 17.089. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα έχει καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού με λιγότερους από 20.000 θανάτους», δήλωσε το Σάββατο ο Στίβεν Πάουις, ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Πηγή Photo: Skynews
Πλήρης είναι η στήριξη των πολιτών στο NHS, που σύμφωνα με τον Juliyan M. «έχει ανταπεξέλθει με βέλτιστο τρόπο στην κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές κάνουν διπλές βάρδιες και δίνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αρρώστους».
Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί ο περιορισμός του χώρου, η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο νοσοκομείο για την κάλυψη έως 2.000 νέων ασθενών. Ο ιατρικός διευθυντής του NHS τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν είναι ακόμη πλήρεις στο Λονδίνο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας προετοιμάζουν αίθουσες χειρουργείων και χώρους ανάνηψης προκειμένου να νοσηλευτούν εκεί οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».
Πηγή Photo: BBC
Πανικός στα σουπερμάρκετ
«Πανικός επικράτησε και σε πολλά καταστήματα τροφίμων», αναφέρει ο Juliyan M. με τα ράφια να αδειάζουν σε χρόνο μηδέν και τα αποθέματα να φεύγουν το ένα μετά το άλλο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα σουπερμάρκετ έχουν δώσει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της χώρας, Αλόκ Σάρμα, έχει δεσμευθεί ότι θα εισαχθούν μέτρα προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. «Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα και το μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πληγεί σημαντικά από το προσωρινό «λουκέτο» και αναμένουν περισσότερα μέτρα για την στήριξή τους», συμπληρώνει ο Juliyan M..
Ο αργοπορημένος... Τζόνσον προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή του προς κάθε βρετανικό νοικοκυριό, προειδοποιεί ότι η κρίση του κορονοϊού θα επιδεινωθεί.
Σύμφωνα με το BBC, στην επιστολή του αναφέρει ότι «Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν. Αλλά κάνουμε όλες τις σωστές προετοιμασίες και όσο πιο αυστηρά τηρούμε τους κανόνες, τόσο λιγότερες ζωές θα χαθούν και τόσο συντομότερα η ζωή θα μπορέσει να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει, παράλληλα, ότι «Εξ αρχής προσπαθήσαμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή». Ο Μπόρις Τσόνσον, που είναι θετικός στον κορονοϊό και βρίσκεται σε απομόνωση, είχε δεχθεί αυστηρή κριτική για την αργοπορία αποφάσεων και λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr