Κάθε άνοιξη, τα χωράφια του Picon στην Ουέλβα, στην ακτή του Ατλαντικού της Ισπανίας, μεταξύ της Σεβίλλης και των συνόρων με την Πορτογαλία, γεμίζουν συνήθως με περίπου 200 εργαζόμενους, κυρίως από το Μαρόκο και τη Ρουμανία, που μαζεύουν μούρα και τα συσκευάζουν για παραγγελίες. Αλλά φέτος, υπάρχουν λιγότεροι από 100, κυρίως ντόπιοι - και ο Picon δεν έχει ιδέα πώς θα προχωρήσει στη συγκομιδή.
«Όταν έχεις το 80% της παραγωγής σου έτοιμο και κανείς δεν το μαζεύει, αισθάνεσαι ανίκανος» δήλωσε ο Picon. «Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό.»
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από την Ουέλβα μέχρι το Αμβούργο και από το Νιουκάστλ έως τη Νάπολη, οι αγρότες της Ευρώπης αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους για συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, τα οποία συχνά πρέπει να μαζεύονται με το χέρι, συνήθως μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Συνήθως, βασίζονται σε εποχικούς εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική, αλλά οι φόβοι του κορονοϊού κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στο σπίτι τους και οι έλεγχοι στα σύνορα σταματάνε πολλούς από αυτούς που επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι.
Οι φράουλες και τα σπαράγγια αφήνονται ήδη να σαπίσουν στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία. Πιο βόρεια, οι παραγωγοί όλων των ειδών, από τις πράσινες σαλάτες και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν.
Τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και αυτά για τα οποία γίνεται συγκομιδή, δεν θα φτάσουν ποτέ στους καταναλωτές, καθώς οι υπαίθριες αγορές είναι κλειστές και οι μεταφορές δύσκολες.
Η Γαλλία αναμένει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι δεν θα εμφανιστούν φέτος, ενώ η Ιταλία περιμένει ότι θα λείπουν 100.000. Η Γερμανία έχει συνήθως 30.000 μετανάστες αγρότες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτούς έχουν εμφανιστεί φέτος, την ώρα που πλέον τα σύνορα έχουν κλείσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr