Παρότι όλοι συνομολογούν ότι ο πλανήτης και φυσικά η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνθήκες πολέμου, με χιλιάδες νεκρούς οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να λάβουν ριζοσπαστικές αποφάσεις. Ο κοινός εχθρός δεν έκαμψε τις διαφωνίες κι έτσι οδηγηθήκαμε σε ναυάγιο. Οι προειδοποιήσεις του Μάριο Ντράγκι, η επιστολή της «συμμαχίας» των 9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) για το ευρωομόλογο, οι παροτρύνσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οι προσπάθειες του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, το βέτο Ιταλίας, Ισπανίας και οι γαλλικές "φωνές", δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Σύγκρουση Μέρκελ- Λαγκάρντ
Όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα, η τηλεσυνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής ήταν... ηλεκτρισμένη πριν καν ξεκινήσει, καθώς είχε προηγηθεί η επιστολή 9 ηγετών (ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για έκδοση κοινού ομολόγου των χωρών της ΕΕ, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Η Γερμανία είχε, όμως, επίσης στείλει το μήνυμά της, ότι δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, κατάθεσε επίσημη πρόταση στο... τραπέζι της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, σημειώνοντας, σύμφωνα με το Bloomberg ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα και εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και κοινή έκδοση χρέους για να μοιραστεί το βάρος των δαπανών, που θα χρειαστεί να γίνουν για να αντέξουν οι οικονομίες των κρατών - μελών.
Η Λαγκάρντ, ωστόσο, εισέπραξε ένα κατηγορηματικό όχι από την Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο «συνυπέγραψε» και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ενώ φυσικά υπάρχουν κι άλλες χώρες σε αυτή τη γραμμή, αλλά κρατούν πιο ήπια στάση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με αξιωματούχους, παρενέβη σε εκείνο το σημείο και προσπάθησε να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Τότε, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε τόνισε πως δεν έχει να συζητήσει κάτι άλλο, εφόσον, η άλλη πρόταση της πιστοληπτικής γραμμής ισοδυναμεί με μνημόνιο και η Ιταλία εκτιμά πως είναι προβλητικό να συζητήσει κάτι τέτοιο. Με τον κ. Κόντε συντάχθηκε και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντες.
Οι ηγέτες των δύο χωρών που μέχρι σήμερα έχουν πληγωθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορονοϊό και μετρούν ήδη χιλιάδες νεκρούς αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και ζήτησαν να δοθεί εντολή στα όργανα της ΕΕ (Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup) να συνεχίσουν τις συζητήσεις και να αποφασίσουν από κοινού τι τελικά θα πράξουν. Ξεκαθάρισαν, όμως, ότι αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις προτιμούν να πορευθούν μόνοι.
Σε μία κίνηση με αυτή που είχαν κάνει το 2012 η Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι, οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
Η στάση της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή με το αίτημα για έκδοση κορωνοομολόγου, προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, αντιτίθενται σε δανεισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Θέλουν το χρόνο τους
Κάπως έτσι, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς να υπάρξει καμία απόφαση. Ακόμη και η χρηματοδότηση, μέσω ESM, που είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί στο Eurogroup της Τρίτης, δεν προχώρησε τελικά, καθώς, ιδιαίτερα η Ιταλία εμφανίστηκε κάθετα αντίθετη στο να μπει σε πιστωτική γραμμή για να αντλήσει χρήματα, υπό όρους.
Συμφωνήθηκε επίσης, να αναλαμβάνουν και πάλι δράση οι υπουργοί Οικονομικών (και όχι όλα τα όργανα της ΕΕ, όπως πρότεινε η Ιταλία), με την ελπίδα ότι θα βρουν τελικά κάποιες προτάσεις που θα ικανοποιούν όλους και έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να το πράξουν. Προφανώς, η ΕΕ... θέλει το χρόνο της ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον) η εμφανής ρήξη. Συμφωνήθηκε πως σε αυτή τη φάση είναι προτιμότρη η ανακωχή και νέα απόπειρα να βρεθεί ένα σημείο επαφής, κάτι που θα δούμε αν θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, σε δύο εβδομάδες.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr