Δεν θα υπάρχει δηλαδή ο περιορισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει ως το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη.
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, που αναδημοσίευσε το Bloomberg, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις που συνδέονται με την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε στις 18 Μαρτίου να δρομολογήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα αποφάσισε να διευρύνει το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος CSPP, περιλαμβάνοντας σε αυτά και εμπορικά χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος όλα τα εμπορικά χρεόγραφα με επαρκή πιστωτική ποιότητα, αναφέρει στην απόφασή της η ΕΚΤ.
Επιλέξιμα είναι και τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η κρίση, των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα από αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 12 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr