Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης (ΙLO), η πανδημία ενδέχεται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν ταχύτατα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου.
«Εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος”, επισημαίνει η ILO.
Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα, ζητά «επείγοντα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα σε τρεις πυλώνες: προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων».
Με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τον αντίκτυπο του COVID-19 στο παγκόσμιο ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 5,3 εκ. (το αισιόδοξο σενάριο) και 24,7 εκ. ( το δυσοίωνο σενάριο). Η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-9 αύξησε την παγκόσμια ανεργία κατά 22 εκατομμύρια.
«Η υποαπασχόληση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού μεταφράζονται σε μειώσεις των ωρών εργασίας και των μισθών» , προειδοποιεί η οργάνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr