Στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό διευρυμένη σύνθεση, υπήρξε μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους υπουργούς 7- 8 χωρών (από τις βόρειες χώρες μίλησε μόνον ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ).
Στο Eurogroup καταγράφηκε ότι η σοβαρότερη κατάσταση επικρατεί μέχρι τώρα στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ χαρακτηρίζεται μέτρια στην Ισπανία και την Κροατία και καλύτερη στις χώρες του βορρά.
Τι προτάθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών επιθυμούν να υπάρξει μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως, ως προς την πλευρά εξαιρέσεων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο όπως η Ιταλία και η Γαλλία είναι υπέρ μιας δέσμης μέτρων ενιαίας εφαρμογής για όλες τις χώρες, ενώ εκτιμάται ότι οι πολιτικές αυτές μπορούν να υπαχθούν στους Κανόνες περί Εκτάκτων Περιστάσεων, ώστε να μην επηρεάζουν τις μετρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Η στάση Σεντένο
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη ότι «Η επιδημία του κορονοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο» και πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά».
Ο ίδιος τόνισε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της ασθένειας, για την παροχή στήριξης στις υπηρεσίες υγείας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας αλλά και για την θωράκιση των οικονομιών» και υπογράμμισε ότι «ο κορονοϊός έχει επιφέρει ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα σε κάποιες περιοχές».
«Το Eurogroup καλωσορίζει τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη και τις πολιτικές που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπλήρωσε.
Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομική μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων”» υπογράμμισε ο κ. Σεντένο.
Θετικός στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.
Βασικό ζητούμενο ειδικά για την Ελλάδα είναι η εξαίρεση των δαπανών που θα χρησιμοποιηθούν από τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, από τους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλωστε, με βάση τη μελέτη επιπτώσεων στο ελληνικό ΑΕΠ, που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, υπάρχει ένα «φρενάρισμα» στο 1,88% του ΑΕΠ (αντί 2,8%) αν και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις, πριν ξεδιπλωθούν καν τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ.
Την Πέμπτη συνεδριάζει δια ζώσης το Euro Working Group, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για την επιδημία και τις συνέπειες της στην οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr