Η ανακοίνωση του Αλάουι έγινε λίγες ώρες αφού το ιρακινό κοινοβούλιο απέτυχε για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Μόνο 108 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση.
Ο διορισμός του Αλάουι είχε στόχο να αμβλύνει την κρίση στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης από τον Οκτώβριο εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι.
Ο πρόεδρος Μπάρχαμ Σάλεχ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις ώστε να επιλεγεί νέος υποψήφιος για την πρωθυπουργία σε διάστημα 15 ημερών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Όμως το Ιράκ ενδέχεται στο ενδιάμεσο να βρεθεί χωρίς πρωθυπουργό καθώς ο Άμπντελ Μάχντι παραιτείται σήμερα από υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μάλιστα αργά χθες Κυριακή διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία.
Ο Σάλεχ όρισε τον Αλάουι αφού οι Ιρακινοί βουλευτές των αντίπαλων κομμάτων δεν κατάφεραν επί δύο μήνες να αποφασίσουν ποιον θα ορίσουν διάδοχο του Άμπντελ Μάχντι. Ο Αλάουι, που έχει διατελέσει υπουργός δύο φορές τα τελευταία χρόνια, είχε περιθώριο ενός μήνα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ίδιος είχε υποσχεθεί ένα «ιστορικό» υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείτο αποκλειστικά από προσωπικότητες ικανές, που δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ωστόσο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.
«Προσπάθησα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να σώσω το Ιράκ από το να βυθιστεί στο άγνωστο και να λύσω την τρέχουσα κρίση, όμως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αντιμετώπισα πολλά ζητήματα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αλάουι, κατηγορώντας τους πολιτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Σε επιστολή του προς τον Σάλεχ μάλιστα κατήγγειλε «τα κόμματα που διαπραγματεύονται μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς κανένα σεβασμό προς το εθνικό συμφέρον».
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αλάουι ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι «εργάζεται για να επιλέξει έναν αντικαταστάτη». Σύμφωνα με πολλές πολιτικές πλευρές, είναι πιθανό να προτείνει τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Μουστάφα αλ Καζίμι.
Ρουκέτες και διαδηλώσεις
Ακόμη μία ένδειξη της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας ήταν και η επίθεση με δύο ρουκέτες που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Πράσινη Ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτήρια και ξένες πρεσβείες. Μία από τις ρουκέτες έπληξε σημείο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί 20 επιθέσεις εναντίον στρατιωτών, διπλωματών ή εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, από τις οποίες έχει σκοτωθεί ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε εταιρεία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αν και η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι πρόκειται για φιλοϊρανικές ομάδες.
Ο αντικαταστάτης του Αλάουι θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο να ηρεμήσει την οργή των Ιρακινών έπειτα από πέντε μήνες διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 550 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 30.000, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές. Ήδη χθες ένας ακόμη διαδηλωτής σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη.
Επίσης θα πρέπει να συμβιβάσει τις δύο αντίπαλες πλευρές στο Ιράκ: τους υποστηρικτές του Ιράν, που αποτελούν την πλειοψηφία των Ιρακινών, και αυτούς των ΗΠΑ, τις δύο χώρες συμμάχους της Βαγδάτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr